Sveriges häftigaste handbollsklubb

Välkommen till IFK Kristianstad, Anton Halén

2018-01-12

Bundesligaspelare till IFK Kristianstad. IFK Kristianstad har kommit överens med kantspelaren Anton Halén om ett 3-årskontrakt. Högersexan har sedan 2014 spelat i Frisch Auf Göppingen återvänder kommande säsongen till den svenska ligan. Kontraktet börjar att gälla i juli 2018.

27-åringen med 25 landskamper för Sverige lämnade HK Drott sommaren 2014 och har fyra säsonger bakom sig i Bundesliga. I sommar går flytten för familjen till Sverige och Kristianstad. Kontraktet sträcker sig till 2021 och Anton ersätter därmed Tim Sörensen, som efter två säsonger i den brandgula tröjan går motsatt väg, från IFK Kristianstad till Tyskland och Frisch Auf Göppingen.

-Anton är en spelare som vi har följt ganska länge. Han gjorde det bra redan när han var i Drott och det har fortsatt i Göppingen. Tyvärr har en skada ställt till det denna säsongen men den är så gott som kurerad nu. Anton är en bra kontringsspelare med fint skottregister och han är definitivt en spelare som passar bra in hos oss.
Att vi byter spelare med en förening är inte särskilt vanligt men samtidigt är det kul att vi har möjligheten att locka till oss spelare som gör det bra i Bundesliga, säger sportchefen Jesper Larsson

Som 10-åring började han tillsammans med kompisarna spela handboll i Sollefteå Handbollsklubb. Vid 15 års ålder gick flytten söderut och till HK Drott för att satsa på handbollen. Drygt två senare fick han chansen i A-laget och 2014 gick flytten till Tyskland för att bli proffs i Frisch Auf! Göppingen.
–Det känns väldigt bra och det ska bli fantastiskt att få spela inför Krisianstadspubliken. Jag har följt flera matcher via tv och det är unikt för Sverige att ha ett lag med en sådan inramning och publik, det var en stor del i mitt beslut. IFK Kristianstad är en jättespännande klubb och har under flera säsonger varit den ledande handbollsklubben i Sverige. Laget spelar en rolig och snabb handboll något som passar min spelstil. Även möjligheten att få spela Champions League var lockande, så när IFK hörde av sig var det inget svårt beslut, säger Halén.

Vad kommer du att tillföra?
-Jag är ganska storväxt för att vara kantspelare. Under åren i Tyskland har jag byggt på fysiken och på så sätt utvecklat mitt försvarsspel. Den ökade fysiken har dock medfört att jag kanske blivit lite långsammare men tror att jag kan utveckla den biten i Kristianstad. Ola Lindgren är en meriterad och duktig tränare som jag tror kommer hjälpa mig att utvecklas.
I Kristianstad blir han återigen lagkamrat med Viktor Hallén som båda spelade i HK Drott då de tog SM-guld 2013. Dock är de inte släkt, trots att vissa källor hävdat detta.

-En spelare med god rutin som både spelat i landslaget och som professionell handbollsspelare i Bundesliga. En stabil och kvick kantspelare som kommer att passa bra in i vårt snabba spel, avslutar tränaren Ola Lindgren.

Anton Halén:

Född: 28 november 1990
Postion: H6
Längd: 192 cm
Vikt: 92 kg
Landskamper: 25 (50 mål)
A-landslagsdebut: 2013 mot Tjeckien
Mästerskap: VM 2015
Moderklubb: Sollefteå Handbollsklubb
Tidigare klubbar:
HK Drott (2006-2014)
Frisch Auf! Göppingen (2014-2018)
IFK Kristianstad (2018-)
Aktuell: Har skrivit 3-årskontrakt med IFK Kristianstad och ansluter i juli 2018.

Till nyhetsarkivet