Sveriges häftigaste handbollsklubb

Välkommen till IFK Kristianstad, Espen Christensen

2019-12-20

IFK Kristianstad kan berätta att vi gjort klart med den norske landslagsmålvakten Espen Christensen för de kommande tre säsongerna. Kontraktet med Espen som spelar i tyska GWD Minden börjar att gälla i juli 2020.

Med dubbla VM-silver för Norge är det en meriterad målvakt och ett välkänt ansikte för Kristianstadspubliken som ansluter till klubben.

Innan proffsåren i GOG (Danmark) och GWD Minden tog karriären fart i Sverige i början på 2010-talet. Först i IFK Ystad, sedermera H43 och 2012 värvades han till Lugi. 2014 var han en stor anledning till att just Lugi slog ut IFK Kristianstad i semifinalen.

-Man kan väl säga att IFK Kristianstads utveckling och min har följts åt genom åren. I IFK Ystad kämpade vi om att ta steget upp i Handbollsligan, i H43 kämpade vi mot varandra för att inte ramla ur och i Lugi tampades vi om SM-guldet, säger Espen.

Espen varit med på Norges resa mot världstoppen med fjärdeplatsen i EM 2016 och två VM-silver 2017 och 2019.

I höstas meddelade målvakten att han inte skulle förlänga med Minden utan ville flytta tillbaka mot Skandinavien. När IFK Kristianstad visade intresse kändes det bra med en gång och efter diskussioner med sportchefen Jesper Larsson stärktes den känslan.

-När det blev klart att Richard inte skulle fortsätta, hade vi lite olika namn uppe innan vi tog kontakt med Espen, som kunde tänka sig att flytta ”hem” trots flera andra anbud. Espen är en rutinerad matchvinnare som gång på gång visat vad han är kapabel till. Det är inte första gången vi försökt få hit honom men nu lyckades vi och det är väldigt glada för, säger sportchefen Jesper Larsson.

Sedan 2017 har han vaktat målet i tyska GWD Minden och i sommar går flytten till Sverige och Kristianstad. Den 34-årige målvakten hade flera anbud men valet föll på Kristianstad.

-Jag känner till klubben väl och passar bra in i min situation. Jag känner att fortfarande har några bra år kvar i kroppen och är inte sugen på trappa ned, jag vill mer! De stora och viktiga matcherna är något som triggar mig. Givetvis är det även publiken och professionalismen som finns i klubben lockar mig, säger han ödmjukt.

Med Norge har Espen varit med och tagit stora framgångar, men SM-guld saknas fortfarande på meritlistan.

-Jag är väldigt sugen på att vinna SM-guld, att gå till IFK Kristianstad är givetvis ingen garanti till SM-guld men det är en bra möjlighet.

Vad kommer du att bidra med?
-Förhoppningsvis räddningar, haha. Nej men jag tror att den erfarenheten som jag byggt på mig under tiden i landslaget och Bundesliga kommer att hjälpa laget. Skapa en trygghet och hjälpa försvaret. Lite som jag var inne på innan så är det de stora matcherna som triggar mig och det är även de matcherna som hjälpt mig mycket i min karriär. En erfarenhet som jag hoppas kunna dela med mig till mina lagkamrater, framförallt de yngre.

Till sist, någon du vill hälsa till supportrarna?
-Jag ser fram emot att få springa in i Arenan som Kristianstadsspelare och ta del av den fantastiska inramningen i Kristianstad Arena. Framförallt att få spela med publiken och inte mot som tidigare. Jag vill kunna ge tillbaka till fansens förväntningar för det intresset som finns klubben är unikt i Sverige. Det ser jag fram mot mest. Jag vill vara med och bygga vidare på den resan och det ska bli fantastisk roligt, avslutar IFK Kristianstads nya målvakt.

Espen Christensen

Född: 17 juni 1985 i Stavanger
Längd: 192 cm
Vikt: 88 kg
Landskamper: 102 för Norge
Tidigare klubbar:
Stavanger Handboll
Heimdahl HK
IFK Ystad
H43 Lund
Lugi HF
GOG
GWD Minden
Aktuell: Skrivit ett 3-årskontrakt med IFK Kristianstad.

Till nyhetsarkivet