Sveriges häftigaste handbollsklubb

Handbollens samhällsnytta uppgår till 120 miljoner kronor

2020-05-13

#viställerupp är Handbollsligans och SHE:s samhällsengagemang inom Hälsa, Integration och Inkludering. Totalt bedrivs 135 olika verksamheter och projekt för 42 000 barn och unga i de 26 klubbarna.

Idrottsekonomiskt centrum har nu granskat klubbarnas verksamheter och kommit fram till att det totala samhällsvärdet uppgår till 120 miljoner kronor per år. Detta värde inkluderar minskade sjukvårdskostnader och ökade hälsoförbättringar, samt effekter kring bättre social gemenskap, studier och arbetsmarknadsframgång.

-Samhällsnyttan inom handbollen är således mycket stor inom sociala områden som bedrivs inom #viställerupp. Till detta kommer dessutom övriga samhällsnyttiga effekter som till exempel skatteinkomster och turismekonomiska effekter, säger Björn Anders Larsson, ekonom och samhällsanalytiker vid Idrottsekonomiskt centrum.

Varje klubb bedriver egna verksamheter och projekt utifrån de utmaningar och möjligheter man har på sin lokala marknad. Det kan vara skolaktiviteter för att sätta fler barn i rörelse, integrationsprojekt för nyanlända, aktiviteter för barn med funktionsvariationer och mycket, mycket mera. Tillsammans manifesterar klubbarna detta under parollen #viställerupp.

-Klubbarna gör fantastiska samhällsinsatser. Att nu få ett värde på alla dessa verksamheter och projekt blir en viktig pusselbit i den fortsatta utvecklingen av #viställerupp, säger Peter Gentzel, vd för Svensk Elithandboll.

Aldrig tidigare har samtliga lag i både dam- och herrligan i någon idrott slutit upp under en gemensam samhällsmanifestation i denna omfattning. Det gör #viställerupp till en världsunik satsning.

Utöver ordinarie verksamhet har IFK Kristianstad många samhällsaktiviteter. Varje vecka tar vi hand om och sätter över 700 ungdomar i rörelse. Inom ramen för #viställerupp har vi under säsongen 2019/2020 deltagit i en mängd av aktiviteter, t.e.x: Julklappsinsamling i november där vi samlade in paket och delade ut till barn och ungdomar som annars inte skulle få någon julklapp, vår #viställerupp-match mot Guif där biljetter delades ut till personer som vanligtvis inte har möjlighet att gå på våra matcher, Ljubomir Vranjes har föreläst om sin uppväxt för högstadieelever , skolbesök med våra spelare, besökt barnavdelningen på CSK och hemkörning av matkassar till riskgrupperna under pågående Coronapandemi.

För dessa engagemang kan IFK Kristianstad beräkna ett totalt värdeskapande under verksamhetsåret som därefter ger succesiva effekter inom områdena ”Hälsa” 480 000 kr, ”Integration” 3 264 000 kr och ”Inkludering” 4 257 000 kr till en summa om 8 001 000 kr för säsongen 2019/2020.

För IFK Kristianstad är arbetet med #viställerupp ett fundament i vår verksamhet och vår absoluta ambition är att under de kommande åren öka värdet för vår samhällsnytta med 200 %

Till nyhetsarkivet