Sveriges häftigaste handbollsklubb

Coronainformation 2020-11-18

2020-11-18

Från Skånes HF
Det är fortsatt snabb smittspridning i Skåne just nu. Alla måste fortsatt bidra och ta sitt ansvar. De allmänna råden har förlängts till 13/12.
Under en period på tre veckor from. 17/11 tom. 13/12 gäller följande ”Allmänna råd” i Skåne och vi förväntar att de följs:
Sportsliga konsekvenser
Seniorer och äldre ungdom (f.2004 och äldre)
• All Skånsk Tävlingsverksamhet pausas i ytterligare tre veckor till och med den 13 december.
• Vi återkommer med hur seriespelet skall se ut efter pausen. Vi har dialog med andra distrikt och SHF för att information och lösningar skall vara liknande i hela Sverige. Denna information kommer innan den 27 november.
• Detta innebär fortsatt att födda 04 och äldre pausar all verksamhet i ytterligare tre veckor, träning såväl som match.
• Detta gäller ej Handbollsligan, SHE och Allsvenskorna.
Barn och ungdom (f.2005 och yngre)
• Samtliga matcher i serier för barn och ungdomar U8 till U19 ställs in under perioden. Det vill säga att matcher under hela pausperioden, det vill säga från 27 oktober till den 13 december inte skall spelas och kommer inte heller att spelas efter pausperioden.
• Anledningen till att vi ställer in matcherna under perioden är att vi nu passerat gränsen för vad som är möjligt att spela ikapp är passerad. Detta kommer till att leda att lag i våra serier inte kommer att ha spelat lika många matcher när serien är slut, men så får det vara och det finns ingen försvarlig lösning för att lösa detta.
• Födda 05 och yngre kan träna men ej spela match. Dock gäller:
o Minimera fysisk kontakt
o Undvik kollektivtrafik
o Träna utomhus om det går
o Leta ej efter kreativa ”lösningar”
Eventuella tävlingsfrågor skall gå till tavling@skanskhandboll.se
Allmänna råd gäller som tidigare
• Stanna hemma vid minsta symptom
• Var noga med handhygienen
• Byt om hemma
• Dela ej vattenflaskor och handdukar
• Håll möten digitalt

Från SHF
Seriespel pausas fram till jul

Allt ordinarie seriespel förutom damernas och herrarnas två högsta serienivåer pausas fram till julveckan. Säkerhetsrutinerna för de två högsta dam- och herrserierna skärps, bland annat med regelbunden testning för covid-19. Det är konsekvenser av beslut som idag har fattats av Svenska Handbollförbundet (SHF).

Sedan de första besluten om lokala restriktioner kom den 20 oktober har SHF löpande anpassat sin tävlingsverksamhet för att möta de nya begränsningar som införts i spåren av coronapandemin. Den senaste tiden har det dock blivit alltmer tydligt att ett större beslut krävs.

  • Utvecklingen i samhället går åt fel håll och vi har kommit fram till att det är dags att ta ett mer långsiktigt beslut. Genom att göra det hoppas vi skapa tydlighet och lugn för spelare, ledare, föreningar och distriktsförbund, säger SHF:s generalsekreterare Robert Wedberg.

SHF har idag fattat följande beslut:
• 2020-11-18 – 2020-12-22: alla seriematcher för seniorer från division 1 och nedåt skjuts upp.
• 2020-11-18 – 2020-12-22: alla seriematcher för barn och ungdomar skjuts upp eller ställs in (varje SDF avgör själv om matcher skjuts upp eller ställs in).
• Nya säkerhetsrutiner införs för Handbollsligan, SHE, samt dam- och herrallsvenskan, bland annat ska alla spelare och ledare testas för covid-19 inför varje match (testning kommer att gälla fram till 2020-12-22 och bekostas av Svenska Handbollförbundet och Svensk Elithandboll).
• 2020-11-18 – 2020-11-30: alla seriematcher i dam- respektive herrallsvenskan skjuts upp för att nya rutiner ska kunna etableras på ett ordnat sätt.
• 2020-11-24 och framåt: publik är inte tillåtet vid matcher.

Redan under våren och sommaren arbetade SHF:s tävlingskommitté fram en alternativ tävlingsplanering som kunde tas i bruk om inte den ordinarie serieplaneringen skulle kunna genomföras. Nu står svensk handboll inför en sådan situation.

-Internt har vi kallat den vår plan B för seriespelet. Tävlingskommittén kommer nu att gå igenom denna planering för att se om den behöver anpassas för den rådande situationen, säger SHF:s tävlingschef Adam Engström.

Förbundet betonar att den ovan beskrivna stoppet endast avser seriematcher. Gällande träningar uppmuntrar SHF att dessa fortsätter i den utsträckning som myndigheternas råd och restriktioner möjliggör det.

Vad som kommer att gälla för träning från och med den 24 november är ännu inte fullt ut klarlagt och SHF ber att få återkomma med förtydliganden.

Följande gäller tillsvidare för träning:
• För de regioner där inga särskilda allmänna råd gäller tillsvidare att träningar får fortsätta. Beakta dock folkhälsomyndighetens allmänna råd för idrotten där det bland annat uppmuntras att i möjligaste mån träna utomhus.
• För regioner där det föreligger särskilda allmänna råd så gäller för spelare födda 2005 och senare de förutsättningar som har specificerats i respektive område (se särskilda informationstexter på vår webbplats).
• Utöver detta försöker SHF genom Riksidrottsförbundet att få tillstånd en möjlighet för spelare födda 2004 och tidigare att få träna.

De beslut som SHF idag har fattat gällande handbollsverksamhet i landet har bland annat baserats på det förslag till förbud för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar för fler än åtta personer som förväntas träda i kraft den 24 november och som även ska ses som normerande i samhället för verksamhet som inte omfattas av ordningslagen fram till den 22 december.

Avslutningsvis vill SHF betona att beslut kan komma att ändras och/eller förlängas med kort varsel.

Till nyhetsarkivet