Sveriges häftigaste handbollsklubb

Välkommen till IFK Kristianstad, Jonas Wille.

2021-03-30

IFK Kristianstad är glada att presentera Jonas Wille som ny huvudtränare. Den 44-årige norrmannen tillträder sin tjänst i sommar, kontraktet sträcker sig över 3 säsonger.

Den senaste tiden har styrelse och sportslig ledning arbetat intensivt med att hitta en ny huvudtränare för IFK Kristianstad. Flera kandidater har utvärderats och i denna process har föreningen utgått ifrån den kravprofil som arbetats fram efter klubbens visioner och mål.

-Under januari la vi ner ganska mycket tid på att ta fram en kravprofil
Vi pratade med folk både i och utanför organisationen för att se vilka förväntningar som finns på klubben och hur man ser på en tränare i IFK Kristianstad. Efter det kom vi fram till några namn som vi ville jobba med och ju längre arbetet led, desto oftare hörde vi Jonas Wille.
Jonas är en strukturerad tränare som vet vad han vill och har stora ambitioner. Han har jobbat med både rutinerade spelare och talangutveckling så det passar alldeles utmärkt här. När han signalerade intresse så kom vi ganska fort överens. Vi ser med både spänning och tillförsikt på framtiden, säger sportchefen Jesper Larsson.

Vi är därför glada att idag välkomna Jonas Wille som huvudtränare. Vi är övertygade Jonas tillsammans med ledarstaben befäster och utvecklar IFK Kristianstads position som en av Sveriges främsta handbollsklubbar.

-Jag är väldigt nöjd och glad över att komma till IFK Kristianstad, potentialen som finns i Kristianstad triggar mig. En klubb med stora ambitioner om att vara den ledande klubben i Skandinavien och det intresset som finns runt föreningen är unikt, det inte många klubbar som kan mäta sig med det, säger Jonas Wille.

När Jonas flyttar till Kristianstad är inte helt färdigt ännu, hans nuvarande klubb Mors-Thy har kvalificerat sig till Final 4 i danska cupen som spelas i början av juni. Men klart är att han kommer att bosätta sig i Kristianstadstrakten.

-Det är viktigt för mig att vara tillgänglig och ha nära till jobbet. Detta då jag utöver tränarjobbet för herrlaget kommer arbeta mycket med ungdomsverksamheten och då är det viktigt att vara på plats, säger IFK:s blivande tränare.

Och fortsätter:
-Jag är extremt motiverad av få vara med på denna resa, mitt huvudfokus kommer att vara att huvudtränare för A-laget men kommer även fördjupa mig i arbetet med att utveckla de lokala talangerna, försöka bidra att vi tillsammans får fler lokala spelare med på resan. Arbeta vidare med scoutingverksamheten på talanger i Skandinavien, IFK Kristianstad ska vara en attraktiv klubb för talanger. Jag har stor motivation till att komma igång och ”projektet” IFK Kristianstad är extremt spännande.

Wille har en lång erfarenhet som tränare och är för den svenska publiken mest känd för sina framgångar med IFK Skövde, 2019 tilldelades han priset som årets tränare i Handbollsligan. Efter en säsong i danska Mors-Thy går nu resan tillbaka till Sverige och till IFK Kristianstad. En ödmjuk ledare med tydlig bild av vad han vill.

-Mitt ledarskap vill jag dela upp i två delar. Jag är en tränare som gillar att ha ett tydligt spelkoncept. Spelarna ska veta sin roll och sina uppgifter. Sedan är det viktigt att anpassa vår spelstil efter de spelartyperna som vi har i laget. Som ledare har jag en grundläggande tro på att alla har en vilja av vilja bli bättre. Jag vill därför genom mitt ledarskap skapa en trygghet och få gemenskap gruppen. Det är viktigt att skapa en tydlig kultur och gruppen ska stå starka som enhet. Samtidigt ställer jag stora krav, alla måste visa delaktighet och att man brinner för sin uppgift.

Jonas är bekant med Kristianstad och Kristianstad Arena sedan tidigare. Första matchen i Arenan glömmer han inte i första taget.

-Jag minns min första match i Kristianstad Arena, det var samma match som Richard Hanisch kom tillbaka till Kristianstad efter att han lämnat klubben och det mottagandet han fick av Kristianstadspubliken med stående ovationer var imponerande. En extrem atmosfär där jag fick en magkänsla av det här är unikt. Det är få klubbar som har den publikpotentialen som IFK Kristianstad och det är något som ger eftertryck till spelarna.

Vi hälsar Jonas varmt välkommen till IFK Kristianstad

Till nyhetsarkivet