Sveriges häftigaste handbollsklubb

Olafur Gudmundsson lämnar IFK Kristianstad

2021-07-12

När IFK Kristianstad startar säsongen på torsdag blir det utan Olafur Gudmundsson. ”Oli” kommer att lämna Kristianstad för den franska rivieran då han kommit överens med ett 2-årskontrakt med toppklubben Montpellier. Montpellier som slutade på andraplats i franska ligan och vann Champions League så sent som 2018.

Olafur kom till IFK Kristianstad säsongen 2012/2013 och stannade fram till sommaren 2014 då han lämnade för tyska Hannover. I november 2015 återvände den isländske vulkanen till IFK Kristianstad och har vunnit tre SM-guld i den orangea tröjan.

-En oerhörd förlust för oss av ett stort IFK-hjärta, men vi har haft många och långa samtal och är glada för Olis skull för det är det här han vill. Vi önskar honom allt gott i framtiden. Nu saknar vi en klasspelare och vi tittar såklart på ersättare men är också väldigt på det klara med att det blir oerhört svårt att hitta någon i den kalibern. Andra får helt enkelt kliva fram, säger sportchefen Jesper Larsson.

Under sina år i föreningen har Gudmundsson vuxit till en av IFK Kristianstads allra största spelare genom tiderna. I Montpellier blir han lagkamrat med de svenska spelarna Lukas Pellas och Karl Wallinius som ansluter från Lugi.

Olafur förlängde sitt kontrakt i december 2019 och det skulle egentligen även gällt över säsongen 21/22. Även om det är väldigt tätt inpå starten på den kommande säsongen ville inte IFK Kristianstad stoppa Olafur när han får denna möjlighet.

Valet att lämna IFK Kristianstad var inte enkelt och en känslomässig Olafur berättar själv om beslutet att lämna:

-Det har gått otroligt fort, och varit ett väldigt tufft beslut. Varje säsong jag spelat i IFK Kristianstad har jag fått ett erbjudande från någon annan klubb och tackat nej till alla, något som jag aldrig har ångrat. Men denna gång var det svårt att inte tacka ja, säger Olafur med darr på rösten.

Han fortsätter:
-Montpellier är en storklubb, har en bra tränare som varit i klubben länge, har vunnit Champions League och är en av världens 10 bästa lag. Det är en dröm handbollsmässigt, en ny utmaning väntar och det blir en annan roll i klubben gentemot den jag har idag. En ny miljö och en ny kultur som kommer vara krävande men väldigt spännande.

IFK Kristianstad tappar sin lagkapten, en klubbikon och en väldigt omtyckt person. Både bland lagkompisarna och bland supportrarna.

-Jag vill rikta ett stort tack till alla som på olika sätt varit med på min resa. Alla lagkamrater, kanslipersonal, partners, supportrar, Södra Kurvan och alla ni som på olika sätt gjort denna tid oförglömlig, för det är pågrund av folket som gör IFK Kristianstad till en fantastisk förening. Jag är även otroligt tacksam för att klubben ger mig denna möjlighet, avslutar Olafur.

Vi vill rikta ett stort tack till Olafur för allting du har gjort för föreningen och önskar dig och familjen all lycka i ert nya äventyr.

Olafur Gudmundsson

Position: V9/M9
Högerhänt
Längd: 194 cm
Vikt: 95 kg
Född: 1990-05-13
Tidigare klubbar:
Nordsjälland Håndbold,
AG Köpenhamn,
TSV Hannover
IFK Kristianstad

Olafur i siffor (tack till IFK-statistik för hjälpen)

Matcher: 349
Tvåa i modern tid (sen 1999) bakom Johan Jepson på 353, före Johannes Larsson på 348.
Klubbrekordet: 361 matcher (Bo "Tjommen" Ahlberg)

Matcher i högsta serien:
212 (klubbrekordet är 222, "Tjommen")

Matcher i Arenan:
177, flest av alla

Mål i Arenan:
707, flest av alla

Målskytt i 318 matcher, flest sedan 1999

Mött 50 olika lag, gjort mål på alla.

Spelat i 59 arenor, målskytt i 58 av dem.

Mål: 1314,
Fyra genom tiderna. "Tjommen", Joachim Stenbäcken och Markus Olsson har gjort fler.

229 mål i Champions League, klubbrekord

Etta på busbänken i tillgänglig statistik sedan 2011:
206 utvisningar
137 varningar
13 röda kort, varav 4 direktrött

Till nyhetsarkivet