Sveriges häftigaste handbollsklubb

Kaptenen redo för comeback

2022-01-26

Den 16 februari 2021 spelade IFK Kristianstad borta mot Dynamo Bukarest i EHF European League. IFK står för en heroisk insats och lyckas kriga till sig båda poängen men segern skulle bli dyrköpt. Med drygt två minuter kvar av matchen kontrar Anton Halén in 28–28 men landar illa och får kliva av med en korsbandsskada. Skadan har inneburit en lång rehab för högersexan som på torsdag äntligen gör comeback. Vi fick en pratstund med lagkaptenen inför semifinalen i ATG Svenska Cupen.

Januari går mot sitt slut. En månad som vanligtvis brukar innebära mycket och tuff träning. Antar att det har varit likadant även 2022?
-Ja det har sett ut precis som det brukar göra med mycket fysträning. Men för egen del har det var en av de roligare månaderna på länge då jag äntligen fått börja träna handboll för fullt. Vi drog igång träningen den 10 januari och då började jag träna med laget och spela med kontakt. Är inne på min tredje vecka där jag kört för fullt.

Den 16 februari drog du korsbandet. Äntligen är du tillbaka på planen, beskriv hur det känns att få spela match igen?
-Det känns såklart helt fantastiskt, låter kanske konstigt men det har gått både snabbt och långsamt. Svårt att sätta ord på känslan men det känns väldigt skönt att vara tillbaka. Efter en tung fjolårssäsong har allting vänt och det var längesen jag var så här sugen på att kliva in och spela.

Vad har varit tuffast under perioden då du varit borta?
-För det första har det varit kämpigt att inte vara med och bidra på planen. Man är handbollsspelare och vill vara med på plan, inte stå vid sidan av. Det har även under perioder varit tung träning och att motivera sig för att göra det där lilla extra har ibland varit kämpigt. När man frisk kommer motivationen ganska naturligt men när man enbart tränar rehab kan det vara svårt att vara helt motiverad varje dag, speciellt när rehaben pågår under en sådan lång tid.

Finns det något som du tagit lärdom av?
-Man lär sig väl alltid av det som händer i livet, man inser att man inte är så ung längre. Förstår mer vikten av att träna hårt och en gedigen grundträning. Har även lärt mig att det är väldigt viktigt att hålla sig runt laget, lätt att man glider ifrån. Ju mer du är mer laget ju mer motivation och stöd får man till att kämpa vidare.

Comebacken kommer mot IK Sävehof, semifinalen har fått flyttats flera gånger och jag vet att ni därmed har haft flera matchgenomgångar om torsdagens motståndare. Finns det risk för överanalys?
-Nej det skulle jag inte säga. Det har blivit en del matchflyttar vilket medfört att vi har kollat mycket video. Vi vill vara så förbereda som möjligt och ska faktiskt ha en videogenomgång till. Sävehof kommer troligtvis sakna folk och vi vet inte riktigt hur det ser ut. Därför vill vi inte lämna något åt slumpen.
Hur ser du på era chanser att gå vidare till final?
-Jag är väldigt optimistisk, vi har gjort en bra januari och fått träna ihop oss. Vi är friska och ser det som att vi har goda chanser till att vinna. Vi är grymt taggade och vill vara med om att slåss om titeln.

Vad tror om själva matchen?
-Vi vet att Sävehof är ett väldigt offensivt lag. Kommer nog bli mycket mål och mycket spring. Vi hoppas att stå bra bakåt för det kommer att bli en nyckel. Kan vi hålla Sävehof på få mål har vi mycket att vinna. Tror även att det blir en match med mycket känslor, mycket fart då även vi vill spela med högt tempo. Inget av lagen kommer att vika ned sig utan båda lagen kommer att gå för seger.


Match: IFK Kristianstad - IK Sävehof

Vad: Semifinal ATG Svenska Cupen, vinnaren går vidare till final.

Plats:Kristianstad Arena

När: Torsdag 27 januari kl 19:00

Biljetter till matchen köper du här
(säsongskort gäller inte i ATG Svenska Cupen)

Stream: Matchen kommer att sändas via Solidsport

Till nyhetsarkivet