Sveriges häftigaste handbollsklubb

Stark inledning räckte mot Önnered

2022-02-09

Seger direkt efter uppehållet

IFK Kristianstad var äntligen tillbaka i Handbollsligan efter ett långt landslagsuppehåll. Trots en skadeskjuten trupp gick IFK på knock mot Önnered och halvtidsresultatet 14–9 banade väg för två välförtjänta poäng. Slutresultatet skrevs till sist till 29–27 efter en heroisk andra halvlek från hemmalaget Önnered, men där IFK visade rutin i matchens avgörande skede.

IFK Kristianstad svarade för en utomordentlig höstsäsong. Laget placerade sig på en andraplats, endast bakom Sävehof, i den haltande tabellen. Det var därför ett hoppfullt läge inför bortamatchen mot bottenkrigande Önnered, från Göteborg. Matchen började också i ett rasande tempo från gästernas sida. Man gick snabbt upp till ledning med 4–1, efter fint spel från Gustaf Banke och försvaret. I offensiven turades sedan Anton Hallbäck och Markus Olsson om att hitta smarta öppningar i hemmaförsvaret. Detta gjorde i sin tur att IFK kunde rycka ifrån ytterligare och i halvtid var ställningen 14–9 i gästernas favör.

– Jag tycker att vi gör en väldigt bra första halvlek. Vi är väldigt disciplinerade och undviker de enkla misstagen. Sedan får vi några enkla utvisningar som man vill undvika, men jag tycker att det mesta stämmer under första halvlek, förklarar IFK-tränaren Jonas Wille.

Ytterligare ett glädjeämne under den första akten var att ungtupparna Liam Kjellman och Albin Leyman fick en hel del speltid. Liam Kjellman tog för sig på sin högerkant och svarade för två mål på tre försök och Albin Leyman kom in och avlastade som mittnia (vanligtvis vänstersexa).

– Både Kjellman och Leyman gör det väldigt bra i sina roller. Kjellman är en spelare som är bakom Albin Selin och Anton Halén just nu. Men han kan bli väldigt bra i framtiden. Sedan fick Leyman testa en ny roll och han gör det bra. Vi har en del skador på mittnio, så det kan bli mer spel för honom framöver, säger Jonas Wille.

Den andra halvleken började sedan ungefär som den första slutade. Spelet jämnades ut en aning och lagen bytte mål med varandra. Men med knappt 15 minuter kvar att spela gick gästernas spel i stå. Samtidigt lyckades Önnered med det mesta i offensiven. Något som gjorde att hemmalaget kröp närmre och närmre under matchens avslutning. Önnered lyckades i själva verket komma så nära som ett måls underläge, men då klev Besard Hakaj och Markus Olsson fram och svarade för viktiga mål, något som gjorde att slutresultatet till sist skrevs till 29–27 i IFK Kristianstads favör. Men det var en andra halvlek som lämnade en del övrigt att önska från det brandgula bortalaget.

– Den andra halvleken är sämre från oss. De får momentum och Markus Norrbrink gör det väldigt bra för Önnered under den andra halvleken. Men det viktigaste är att vi fick med oss två poäng, för det är en svår bortamatch och Önnered har ett väldigt bra lag, konstaterar Jonas Wille.

Värt att notera är även att Markus Olsson passerade Bo Ahlberg som den bästa målskytten i klubbens historia. Nästa match spelas redan på söndag, då gästar IFK Kristianstad Eskilstuna Guif, då ljusnar förhoppningsvis skadeläget för IFK.

– Förhoppningsvis får vi tillbaka både Albin Selin och Anton Halén, de hade en mindre sjukdom idag. De andra spelarna är lite för tidigt att prata om just nu, avslutar en nöjd Jonas Wille efter två nya poäng.

Målskyttar IFK Kristianstad
Markus Olsson 10, Liam Kjellman 4, Ludvig Jurmala Åström 4, Anton Hallbäck 4, Emil Frend Öfors 3, Johan Nilsson 2, Philip Henningsson 1, Besard Hakaj 1.

Jacob Nalerius

Till nyhetsarkivet