Markus Olsson klev fram som hjälte i modern klassiker

2023-05-22

Markus Olsson blev hjälte i modern klassiker

Underläge med 0–1 i matchserien och bortamatch mot Sävehof i Partille.
Då klev Markus Olsson fram och gjorde 14 (!) mål när IFK vann med 45–44 efter dubbla förlängningar och nu är det helt jämnt efter två spelade finalmatcher.

I lördags blev det en tung förlust mot ett fartfyllt Sävehof hemma i Kristianstad Arena. Det stod således klart att IFK hade en oerhört tuff uppgift framför sig om det där SM-guldet ska hitta hem till nordöstra Skåne.

Men i kvällens match 2 stod det tidigt klart att IFK hade gjort läxan. Elias Á Skipagötu gjorde lite som han ville, men under måndagskvällen lyckades kusinerna Henningsson begränsa färöingens inverkan (som alltjämt var stor).

Detta gjorde också att IFK kunde gå till halvtidsvila i ledning med 14–12 uppe i Partille Arena. Den andra halvleken bjöd sedan på dramatik från den högre skolan. En halvlek där IFK ledde allt som oftast och när Markus Olsson prickade dit 33–31 med en dryg minut kvar att spela var det många som trodde att matchen var död och begraven. Men Sävehof hade andra tankar.

Först reducerade Sebastian Karlsson för hemmalaget och med blott tre sekunder kvar kvitterade Felix Möller för Sävehof. Därefter tog Stian Tönnesen timeout, varpå Ludvig Jurmala lyckades pricka dit ett segermål, det enda problemet var att slutsignalen hann ljuda och således väntade förlängning.

En förlängning som även den var jämn. Men den här gången var rollerna ombytta. Den här gånger var det Ludvig Jurmala Åströms tur att reducera till 38–39 med 35 sekunder kvar, därefter missade Sävehof och Albin Sehlin fick chansen från en minimal vinkel, men avslutet satt som klistret intill stolpen och det var med andra ord dags för ännu en förlängning.
Men den här gången var det IFK:s tur att sätta ner foten och när Markus Olsson satte dit 45–42 med 80 sekunder kvar kändes det som att saken var klar. Tiden var helt enkelt för knapp och det hjälpte inte att hemmalaget reducerade två gånger om och IFK kunde till sist kvittera till 1–1 i den här fantastiska matchserien.

Detta efter en match som kommer gå till historieböckerna som en av de bästa och mest dramatiska tillställningar som IFK Kristianstad någonsin medverkat i och givetvis finns det spelare som förtjänar extra omnämnanden, däribland Markus Olsson med sina 14 mål och Gustaf Banke med sina viktiga räddningar mot de duktiga Sävehof-skyttarna.

Match 3 spelas hemma i Kristianstad Arena nu på torsdag. Avkast 19:10.