IFK Kristianstad vidare med ett nödrop i cupen

Under torsdagen var det dags för returmatch i svenska cupens kvartsfinal. För motståndet stod Ov Helsingborg, som besegrades med 31–27 i det första mötet mellan klubbarna tidigare under hösten. Men under torsdagen blev det en betydligt tuffare match, där Helsingborg stod som segrare efter 60 spelade minuter. Men totalsegern gick trots allt till IFK efter förlusten med 29–31 i Helsingborg.

Inför matchen hade IFK Kristianstad ett bra utgångsläge för att kunna ta sig till semifinal av den första upplagan av svenska cupen. Efter segern med 31–27 den 13 november (en match där Gustaf Banke stängde igen fullständigt), hade IFK råd att förlora med tre måls marginal och ändå gå vidare. Dessutom började Helsingborg, i kraft av allsvenskt deltagande, med tre shootout-straffar inför matchstart. Av dessa gick två i mål och Helsingborg gick faktiskt upp i en tidig ledning med 7–4. Men då vaknade den sovande jätten. IFK Kristianstad svarade för en rejäl uppryckning och kunde faktiskt både utjämna och gå förbi och leda med 15–14 över hemmalaget innan halvtidssignalen ljöd. Mycket tack vare den storspelande duon, Anton Hallbäck och Alfred Ehn, som lyckades med det mesta i offensiven.

Inför den andra halvleken var Helsingborg alltjämt med i kampen om avancemang till semifinalspel. Det skulle också visa sig direkt att hemmalaget ville ge det en ordentlig chans. Den rutinerade Mattias Thynell sköt mycket och bra och Viktor Hedin styrde och ställde i anfallsspelet, duon svarade till sist för sju mål vardera. Trots detta såg IFK ut att hålla hemmalaget på behörigt avstånd under matchens sista skälvande minuter. Det såg också ut att vara spiken i den berömda kistan när Vasja Furlan gjorde 28–28 med fem minuter kvar (i det läget behövde Helsingborg göra fyra mål).

Men då en stark slutforcering av Helsingborg, som gjorde tre raka mål. Då tog IFK timeout och med matchens sista avslut kunde den unga Isak Larsson göra 29–31 och säkra avancemanget för de brandgula kämparna, trots förlusten.

Nästa match spelas nästa onsdag då IFK gästar HK Malmö i Baltiska Hallen klockan 19.00.