Sveriges häftigaste handbollsklubb

Allmänt/Historia

Handbollen i Kristianstad har gått från att vara en lokal angelägenhet till att bli hela regionens intresse. Nu vill inte bara interna krafter i klubben bidra till att få fram lokala spelare och ledare – utan med ett starkt kapital i grunden finns nu en stiftelse för att säkra utbildningspengar för kommande talanger.
Stiftelsen "IFK Kristianstad Adolf J:s Stiftelse" är en sammanslagning ut av tre tidigare intresseorganisationer som genom åren verkat i det dolda för att bidra till IFK Kristianstads utveckling.

Bakgrunden är att ideella krafter inom och utanför IFK Kristianstad har under de senaste två åren verkat och arbetat för att samla alla krafter och framför allt pengar inom en och samma stiftelse.
Det är i grunden tre olika intressen som slås samman:
• År 1899 bildade Adolf Johnsson och några av hans vänner IFK Kristianstad. Än i dag, 119 år senare, lever grundarens själ kvar i föreningen. Vid hans bortgång donerade han en ansenlig summa pengar. Den summan har varit vilande fram till i dag.
• IFK Kristianstad har tidigare delat ut stipendium till klubbar i regionen i olika former, och skjuter nu till en summa till stiftelsen för att verka genom denna istället.
• När IFK Kristianstad fyllde 100 år producerades och såldes en bok om föreningen. Den boken låg också till grund för den uppdaterade bok om föreningen som kom i samband med IFK Kristianstad SM-guld våren 2014.

 • Oerhört roligt att vi lyckats samla alla idéer, krafter och pengar inom samma stiftelse. Genom denna kraftsamling säkrar vi möjlighet för att spelare och ledare att utbilda sig och förkovra sig inom handboll, säger IFK Kristianstads förre klubbchef och ledamot i stiftelsen Nikolas Larsson.
  Tillsammans med representanter för IFK Kristianstads jubileumsbok har Nikolas lyckats skapa förutsättningar för att inkludera Adolf Johnssons donation i ett kapital som ligger till grund för kommande årliga utdelningar av stipendi som stiftelsen bestämt sig för att göra.

Uno Sköld, som blir stiftelsens första ordförande, glädjs extra över denna förändring

 • Jag har varit med till och från inom och kring föreningen i över 60 år. När jag fick förmånen att hjälpa ett ungdomslag i slutet av 1990-talet, samtidigt som klubben var på ruinens brant och i praktiken bara hade två ungdomslag, bestämde vi oss för att bygga om och nytt. Och det är det extra kul för mig personligen att se vilket enormt lyft föreningen har gjort de senaste 20 år.
  Det är viktigt att poängtera att stiftelsen arbetar för att främja handbollen i nordöstra Skåne.
 • IFK Kristianstad har gått från att vara en angelägenhet i Kristianstad till att vara hela regionens handbollslag. Därför är det både självklart och viktigt att stiftelsen ska främja och utveckla ungdomshandbollen i hela nordöstra Skåne och västra Blekinge. En levande ungdomshandboll i regionen är avgörande för framtida framgångar, säger Nikolas.

Fakta IFK Kristianstad Adolf J:s Stiftelse
• Stiftelsen ändåmål är att förvalta dess tillgångar och årligen dela ut medel i form av stipendier med syfte att på lång sikt främja barn- och ungdomshandbollens utveckling i regionen nordöstra Skåne.
• Alla föreningar med handbollsverksamhet i regionen östra Skåne eller någon form av samarbete med IFK Kristianstad kan ansöka om tilldelning av stipendiet.
• Tilldelning sker efter styrelsens bedömning till en förening, enskilt lag, tränare, spelare, ledare eller funktionär inom handbollen.
• Storleken på den årliga tilldelningen ska vara:

 • minst 80 procent av stiftelsen årliga avkastning och/eller
 • minst 5 procent av stiftelsens totala kapitalvärde
 • max 10 procent av stiftelsens totala kapitalvärde
  • Ordförande: Uno Sköld
  Styrelseledamöter: Johan Lindskog, Markus Jönsson, Pia Schnorrenberger och Göran Andersson.
  Suppleanter: Nikolas Larsson och Jonas Jönsson.
  I dag finns ett kapital i stiftelsen på cirka 630 000 kronor.

Kontaktpersoner:
Uno Sköld, ordförande, 0708-21 29 04
Johan Lindskog, ledamot, 070-964 63 85
stiftelsen@ifkkristianstad.se