Sveriges häftigaste handbollsklubb

En pojkdröm som gick i uppfyllelse

2015-01-12

Den 22 december spelade IFK Kristianstad hemmamatch mot HK Malmö. En helt vanlig match i Elitserien, men för Samuel Payer är detta en match som han troligtvis aldrig kommer att glömma. Läs Roger Johnssons reportage om när Samuel fick vara med IFK:s A-lag under två dagar.

En pojkdröm som gick i uppfyllelse

Ett samarbete för att samla in pengar till Barncancerfonden mellan IFK Kristianstad och Hjälp Ebba stoppa cancer ledde till att Samuel Payer fick göra det som många flickor och pojkar skulle vilja göra, få umgås med IFK's A-lag under två dagar.

Den 18 september skänkte IFK's fina publik ca 45 000 kr (helt fantastiskt) till en insamling för Barncancerfonden, de som skänkte pengar deltog i ett lotteri där en del av vinsten var att få umgås med A-laget. Lars Nilsson drogs som vinnare av 2356 lotter och han tog glatt emot den signerade tröjan och gav middagen för två i Stjärnrestaurangen till sina söner men att umgås med A-laget tyckte Lars passade bättre för en handbollsintresserad ung tjej eller kille.

Nytt lotteri ordnades och vinnare, av ca 120 sökande, blev 11 årige Samuel Payer som spelar handboll i Tollarp. Vi överraskade Samuel rejält i halvtidsvilan mot Skövde 4 november då vinsten presenterades för en chockad Samuel som inte trodde det var sant. Sedan dess har Samuel precis som andra barn räknat ner till en speciell dag i slutet på december, skillnaden är att Samuel längtade efter den 21 december inte den 24 december som de flesta andra.

Samuel tar här på bilden emot sitt pris i samband med matchen mot IFK Skövde

Dag ett

Dagen D kom till slut och Samuel anlände till Kristianstad arena där målvaktslegenden Jesper Larsson tog emot och lede in Samuel till A-lagets alldeles egna omklädningsrum där det första som händer är att Jonathan Stenbäcken ger Samuel en "high five" och hälsar honom välkommen, vilken start!!
Stämning i omklädningsrummet var typiskt grabbig men hjärtlig, en rolig sak kunde höras efter att Samuel pratat en liten stund med en spelare då en lagkamrat säger till honom.
- Så här mycket har vi inte hört dig säga på hela säsongen…
Vilka dessa spelare var förtäljer inte historien, det som sägs i omklädningsrum bör oftast stanna där..

Efter att Samuel fått en plats i omklädningsrummet och bytt om går han med spelarna till ett konferensrum där tränaren Ola Lindgren ska hålla en genomgång inför morgondagens match mot HK Malmö. Innan genomgången kommer lagets materialförvaltare Ingvar Edvardsson med en handduk, en vattenflaska och en handboll till Samuel. Det visar sig att det inte är vilken handboll som helst utan en EHF-handboll som bara lagen som kvalificerat sig för europaspel får, dvs det är inte en boll man kan köpa någonstans. Så den bra starten fick en lyckad fortsättning.

Sedan följer genomgång med hela laget där HK Malmö analyserats ordentligt av tränaren Ola som berättar vad HK Malmö är bra på och vad de är mindre bra på såväl framåt som bakåt, ritande på en whiteboardtavla blandas med filmklipp där båda lagens anfalls och försvar granskas.

Samuel som sitter mitt i smeten lyssnar och följer med på genomgången

Genomgång inför match

Efter ca en timme är det dags att följa med spelarna ut i arenan för ett träningspass och här var det inte tal om att stå och titta på när laget tränade utan det var bara att haka på och börja springa ett par längder som uppvärmning innan det var dags att värma upp målvakterna. Efter det en kontringsövning där Samuel bildade "lag" med bla Johan Jepson och Marcus Olsson. Men när spelarna skulle köra lite spelövningar var det för allas säkerhet bäst att Samuel inte var allt för nära, det är ju inga småkillar som springer omkring och stångas.
Istället fick Samuel en stund med Jesper Larsson, Leo Larsson och Fredrik Ohlander där Jeppe gav lärorika tips om hur man skjuter bättre och hårdare till en ivrig elev som sög i sig all information.

Jesper Larsson ger tips

Genomgång av dagens träning

Samling. Samuel mitt i smeten.

Samuel skjuter runt en täckande Fredric Pettersson

Hoppskott på Fredrik Ohlander

Samuel är med i övningarna

Dags för nästa övning

Stretchning med Johannes Larsson och Albin Lagergren

Full fart med Jepson

Cederholm och Samuel precis efter att "Ceder" träffat Samuel med ett rejält hårt skott som först träffade stolpen. -Ingen fara jag har fått värre smällar, sa Samuel.

Samuel med sina föregångare……
Han är en duktig linjespelare i Tollarps P11-lag så vem vet…

När träningspasset var slut fick Samuel i omklädningsrummet spela lite pingis med Johannes Larsson, snacka "lite skit" med killarna i och inviga den nya handduken efter en välbehövlig dusch, naturligtvis skulle den lite unika bollen signeras av alla i laget för att ytterligare höja dess affektionsvärde.

Efter en sådan här dag finns det otroligt många intryck att smälta så när Samuel åkte hem var det mycket som ventilerades. – Såg du när "Ceder" råkade skjuta på mig allt vad han orkade. – Jösses vad Pettersson är stor och stark, han slängde upp mig på axeln som jag var en fjäder. Han gav mig bra tips om hur man rör sig på sexmeterslinjen. - Så många konstiga termer vi fick höra vid genomgången, falska checkar, ryssar, spärrar och allt möjligt.– Såg du hur bollsäker den store Fredric Pettersson är med fötterna, han kickade som värsta Messi. – Vad de skjuter hårt!!- Såg du vad snabba och viga målvakterna var? – Såg du att både Jepson och Stenbäcken fick kylpåsar på vristerna efter träningen? – Tänk, dom käkade chokladtårta efter träningen, jag fick också en bit.

Så slutade den första mycket händelserika dagen tillsammans med IFK.

Dag två


Nu var det matchdag, IFK skulle möta HK Malmö i arenan klockan 19.
Samuel anländer till arenan klockan tre och börjar dagen med att träffa Sebastian Rosenberg och de andra på kansliet. Efter att Sebastian tagit med Samuel till Carola Traneheim i supportershopen där han får prova ut en supportertröja visas Samuel runt i arenan. Restauranger, loger, statistik och kommentatorsbås, ja i stort sett vartenda skrymsle passerades och inspekterades. Killarna i TV-bussen fick svara på Samuels frågor om hur en TV-sändning fungerar och vad de olika datorerna och skärmarna används till. Samuel fick hjälpa Sebastian med datorn som sköter reklamskyltarna som omgärdar planen och se hur IFK's duktiga U-lag tejpade reklamskyltar på planen. I samband med det tar Patrik Karlsson från IFK's sportteam vid och visar Samuel vidare innan matchen.

Samuel inspekterar TV-bussen

Vy från statistikrummet. Häftig utsikt.

Här hjälper Samuel Sebastian med att ställa in LED-skärmarna

När laget kommer hakar Samuel på och byter om tillsammans med dem och deltar i uppvärmningen där han och den eleganta försvarsgeneralen Daniel Lindgren bollar runt en lång stund. När det är cirka en timme kvar till match behöver spelarna ladda för sig själva så då får Samuel vara med på det tekniska mötet som hålls med matcharrangörer, domare, speaker, säkerhetsansvarig och representanter från både IFK och HK Malmö. Man pratade om säkerhet, tider, färger på matchställ och vad som kommer hända innan matchen ska börja.
Det bästa var att det bjuds på goda chokladkakor på teknikmötet.

Samuel och Daniel Lindgren värmer upp inför matchen mot Malmö

Klockan 18.50. Nu är det snart dags för den stora höjdpunkten, att springa in tillsammans med laget inför Sveriges bästa publik.
Inne i korridoren är stämningen otrolig laddad, spelarna är grymt tända och laddade, visa hoppar jämfota, visa dunkar varandra i ryggen och pushar varandra med små stötvisa kommentarer. Samuels kompis Fredric Pettersson bröstar upp sig ett par gånger mot en vägg som ser ut som om den ska ge vika när som helst. Samuel får besked om att han springer in med Anton Lindskog, Anton har nummer 400 så han är den som springer sist i ledet

Samuel gör sig redo för att springa in i Kristianstad Arena

Klockan 18.55. Publiken på cirka 5000 personer står upp och klappar i takt, musiken dånar, arenan är nedsläckt, spotlighten flackar runt, ljusbågen laget ska passera genom är upptänd och omges av rök, publiken, Krutis och IFK's cheerleaders är beredda på att ta emot laget. Stämningen är med andra ord magisk!!
Så öppnas dörren och med Johan Jepson i spetsen springer laget ut på planen, publiken vrålar, visslar och klappar, trycket är enormt. Sist i ledet kommer Anton och Samuel i full fart, de passerar Krutis som får en "high five", fortsätter förbi resten av laget som alla ger en "high five" till var och en som springer förbi. Spelarna presenteras en och en i nummerordning och spotlighten lyser på den aktuella spelaren, när Anton Lindskog presenterats är det dags för Samuel.
Speakern Mikael Kik ropar ut.
- Och sist men inte minst (?), hälsa honom varmt välkommen SAMUEL PAYER!!! Stor applåd.
Samuel hälsar, som ett rutinerat proffs, precis som spelarna till publiken på de olika läktarna och tar emot de varma applåderna.

Springer in inför nästan 5000 åskådare

Samuel springer in tillsammans med Anton Lindskog

Samuel presenteras för publiken

Matchen drar igång och Samuel får följa matchen sittandes snett bakom avbytarbänken, matchen börjar inte så bra och i halvlek leder HK Malmö. När de aningen nedstämda spelarna passerar på väg till omklädningsrummet vill Samuel, som en sann supporter, stöta sitt lag så han "high fivar" så många spelare han kommer åt. Samma procedur upprepas när pausen är slut och tänka sig, det hjälpte. IFK vänder och vinner matchen och antagligen kan inte ens Ola Lindgren förneka att Samuels insats kan ha påverkat laget till det bättre och på så sätt vänt matchen…

High five med killarna efter matchen

Samuel firade med laget innan alla duschade och gjorde sig fina. Detta innebar tyvärr också att det var dags att säga adjö till spelarna och till alla andra snälla människor som jobbar (ideellt eller anställt) för IFK Kristianstad.

Vid en hemmamatch startar ofta arbetet redan dagen innan matchen då vaktmästarna hissar upp mellanväggen och kör fram de nedre läktarsektionerna. På matchdagen påbörjas arbetet redan på förmiddagen och sedan bara ökar arbetsinsatserna under eftermiddagen och kvällen .
Totalt sysselsätts mellan 150 till 200 personer vid en match. Exempel på arbetsuppgifter kan vara köks och serveringspersonal, biljettscannare, ackrediteringspersonal, kioskpersonal, statistikräknare, reklamskyltstejpare och personal som monterar de elektroniska reklamskyltarna, lottförsäljare, vakter mm. Var och en lika viktig för att vi i publiken ska få njuta av att få heja på våra hjältar match efter match.

Stort tack till alla från IFK Kristianstad som gjorde att denna pojkdröm kunde uppfyllas samtidigt som vi tillsammans gjort en fin insats för kampen mot barncancer.

Roger Johnsson
Hjälp Ebba stoppa cancer

Till nyhetsarkivet