Sveriges häftigaste handbollsklubb

Nyfiken på - Viktor Hallén

2016-12-21

Blott 17 år gammal lämnade han tryggheten i Stockholm för att prova sina handbollsvingar i Halmstad och HK Drott. De fem år han tillbringade där blev onekligen händelserika med såväl SM-guld och Champions League-spel som organisatorisk röra i klubben och degradering från handbollens finrum. Ett proffskontrakt med Gummersbach som dock uteblev på grund av dålig ekonomi hos Bundesligaklubben hann Viktor Hallén också med under sin tid i Drott. Det var alltså inte bara en duktig handbollsspelare IFK Kristianstad värvade som ny vänstersexa inför denna säsong utan också en relativt erfaren 22-åring.

– När IFK Kristianstad hörde av sig blev jag såklart väldigt intresserad, klubben och fansen är ju riktigt bra och Kristianstad är nuförtiden handbollens "Mecka" i Sverige. Att komma hit kändes helt rätt och ger mig fantastiska möjligheter att utvecklas ytterligare som handbollsspelare.

Vad hade du för förväntningar inför denna säsong? – Med tanke på alla nya spelare trodde jag att vi skulle vara mycket upp och ner i våra prestationer, det tar ju ett tag att lära känna och hitta varandra på planen. Sett till det tycker jag att det blivit ungefär som jag trodde men faktiskt att vi presterat något bättre i Champions League. Vi kunde haft ett par poäng till men vi jobbar hårt och kan förhoppningsvis knipa de poäng som krävs under våren för att ta oss till slutspel i Champions League.

Vad krävs för att ni ska lyckas med det?
­– Att vi fortsätter träna hårt och att alla är engagerade och verkligen vill det, enkelt uttryckt. I praktiken är det många faktorer som spelar in och nyckelmatchen blir såklart Celje borta.

Hur skulle du beskriva dig själv som handbollsspelare?
– Jag har ett stort engagemang och vill alltid att jag och laget ska bli bättre. Jag lägger ner mycket tid på min handboll och tittar på så många matcher jag kan för att det är kul men lika mycket för att analysera och lära mig mer. Det är handboll nästan dygnet runt nuförtiden (skrattar).

– Tidigare kunde engagemanget göra att jag hetsade upp mig i onödan men jag tycker att jag bara under den korta tid jag varit här har mognat ytterligare och blivit mer avslappnad på planen. Jag ältar inte ett missat skott lika mycket utan fokuserar på nästa möjlighet istället.

Har du några favoritlag du alltid tittar på?
– Nja, något favoritlag har jag inte men jag tittar alltid på Karlskronas matcher eftersom min bror – Gustaf Hallén – spelar där. Annars kollar jag mest hur det går för gamla lagkamrater i exempelvis Malmö och Guif om jag inte tittar på Champions League eller Bundesliga.

Blir det någon hets er bröder emellan med tanke på att ni spelar i olika lag? – Vi har räknat de matcher vi mötts genom åren i högstaligan och det är först nu jag tagit ledningen, det är viktigt (skrattar). Men så värst mycket hets blir det inte, man vet aldrig när det svänger.

Vilka av dina nya lagkamrater har överraskat dig mest som handbollsspelare? – Jag hade lite koll på de flesta men en som verkligen överraskat positivt är Philip Henningsson, han har spelat riktigt bra och bidragit med både energi och en hög arbetsinsats. Även Arnar Arnarsson måste nämnas, honom såg jag första gången på flygplatsen och undrade vad för en stor och långhårig islänning det var (skrattar). De flesta andra hade jag som sagt lite koll på innan så de har inte överraskat lite mycket.

Vad har hittills varit roligast under din tid här? – Att vinna är kul och det gör man ofta med IFK Kristianstad (skrattar). I Drott vann vi inte så mycket och inte ens när vi var regerande mästare för några år sedan var vi favoriter på det sätt som Kristianstad är nu – men det är bara kul med den press det innebär. Och att spela i Champions League för att försöka vinna är betydligt roligare än att bara "vara med" som det kändes i Drott, avslutar Viktor Hallén vår pratstund och får sällskap av Arnar Arnarsson som ska få skjuts hem.


Fem favoriter Mat: En grillad köttbit och potatis av något slag.
Film: "Gladiator" och "Stockholm Boogie".
Resmål: Jag har aldrig varit där men Bora Bora ser riktigt schysst ut.
Fotbollslag: AIK.
Handbollsspelare: Martin Straňovský.

Fem julklappar Arnar Arnarsson: En bil, så att man slipper vara taxi åt honom alltid (skrattar).
Philip Henningsson: Biljetter till finalen i Melodifestivalen, han är en riktig "Mello-kille".
Richard Hanisch: Ett minihandbollsmål, han behöver träna på sina straffar.
Gunnar Stein Jonsson: En klocka, han är en riktig tidsoptimist.
Hela "det gamla" laget i fotboll: En taktiktavla, så att vi unga får lite motstånd när vi spelar fotboll.

/ Björn Melin. Frilansskribent

Till nyhetsarkivet