Sveriges häftigaste handbollsklubb

Lagkaptenen är redo för Flensburg

2018-03-21

2012 kom han till IFK Kristianstad från danska Nordsjälland. 22 år gammal handplockades han till IFK Kristianstad av Ola Lindgren. När ”Olli” kom till Kristianstad visste han inte mycket mer än det var Ola som var tränare, mycket publik på matcherna och att det var en klubb med ambitioner. Att föreningen sex år senare skulle stå i en åttondelsfinal i Champions League fanns inte med i bilden, då.

Olafur Gudmundsson är en spelare som har varit med och växt tillsammans med klubben och i dess utveckling. Förutom en säsong i tyska Hannover har niometersspelaren varit en av grundbultarna i Ola Lindgrens lagbygge. På lördag tar IFK Kristianstad emot Bundesligatvåan SG Flensburg Handewitt och detta är första gången klubben har tagit sig vidare till slutspel i Champions League. Nu väntar största hemmamatchen i klubbens historia.

-Första åren i Europa kändes det mer som att vi var med för att se och lära. Viktiga år i vår utveckling där vi tog med oss det tuffa spelet från Europa till Handbollsligan och sakta tagit kliv framåt. Denna säsong har vi trott på det mer och känt att möjligheten att gå vidare från gruppen finns. Det är kul att fått vara med på den här resan med klubben.


Bild från den 29 juni 2012, då Olafur Gudmundsson presenterades av IFK Kristianstad

Vad är det som gör att ni går vidare just denna säsongen?
-Vi har en del spelare som varit med några säsonger vilket spelar stor roll. Laget har i varje match gått för att vinna och trott på det. Vi har tagit poäng i de viktiga matcherna och även tagit poäng på bortaplan. Jag tror att vi tagit ungefär lika många poäng som tidigare säsonger men i år har vi tagit poäng i rätt matcher. Tidigare har vi kanske skrällt mot Kielce och Rhein Neckar Löwen men inte haft den stabilitet som denna säsongen.

Historisk match och storpublik väntas. Hur ser veckan ut inför lördagens match i Kristianstad Arena?
-Vi har mer ledighet än vad vi är vana vid. Under säsongen har det varit ett intensivt matchande så det är skönt att få lite tid på sig att förbereda sig inför lördagen. Vi får kanske slänga in en träningsmatch innan matchen för att det inte ska kännas konstigt, skojar den jordnära kaptenen.

En uppskriven och häftig match väntar. Förändras uppladdningen något, ni har trots allt mer tid på er?
-Vi har lite mer tid att vila upp oss inför uppgiften, fokusera på detaljer, finslipa vårt spel och vara mer noggrann. Tidigare har vi bara haft en - två dagar på oss att förbereda oss inför nästa match. Jag tror inte vi har haft så här lång tid att förbereda oss tidigare under säsongen. Men vi får inte glömma att detta är en match som många andra, ändrar vi rutiner och bygger upp detta alldeles för stort finns risken att allt knyter sig istället. Vi behöver hålla samma fokus som vanligt.

I Handbollsligan har ni varit urstarka hemma och i Champions League har även de flesta poäng tagits i Kristianstad Arena. Nu spelas det första av två mötena i Arenan, ser du det som en fördel?
-Vår publik ger oss möjligheten att sätta press på motståndaren och ger oss själva energi. Det är en stor match som väntar, både för oss spelare men även för hela klubben. Men det är viktigt för oss att inte göra det större än vad det egentligen är. Vi måste hålla fokus på vår uppgift och göra det vi har bestämt oss för. Med det sagt kommer det bli en otroligt häftig upplevelse och jag tror att kan vi göra en bra match hemma kan vi vinna respekt inför returen.

Det blir en häftig match att vänta, ett lag, en klubb och en stad som längtat efter denna häftiga utmaning.
Vi uppmanar dig på läktaren att vara med och bära fram oss från start, ska vi orka skrälla behöver vi mer än någonsin ert stöd på läktaren.

Det är inte mycket biljetter kvar till matchen, de biljetter som är kvar köper du här eller via våra ombud ICA Maxi Kristianstad eller Coop City.
Klockan 18:00 startar matchen på lördag. Då får vi taket att lyfta Kristianstad!

Till nyhetsarkivet