Sveriges häftigaste handbollsklubb

Idag börjar Finalspelet i USM

2018-04-20

Den 20–22 april avgörs motsvarigheten till SM-finalen på ungdomssidan. 48 lag samlas i Malmö och Baltiska Hallen (med omkringliggande hallar) för att göra upp om SM-guldet i klasserna F/P 14,16 och 18. Det börjar med två 4-lagsgrupper i varje klass som spelas på fredag och lördag, Senar på lördagseftermiddagen går de två bästa lagen i varje grupp vidare till semifinaler, för att på söndag spela finalerna.

Detta året stoltserar IFK Kristianstad med tre lag, Sensationellt har P03 gått vidare med båda sina 2 lag. Båda lagen spelade rafflande och jämna matcher i steg 4, där man på små marginaler tog sig vidare. Det tredjelaget som tog sig vidare till steg 5 är våra herrjuniorer som i steg 4, de avgjorde direkt med 2 vunna matcher på lördagen, och var där med redan var klara för steg 5.

Så laddar våra målvakter upp inför USM Steg 5.

En position som ofta är utsatt för hög press under viktiga matcher är målvakterna, därför har vi grävt djupare i hur våra duktiga målvakter förbereder sig inför steg 5.

I pojkar 03 står målvakterna Milton Andersson, Erik Wigwall, Emil Ohlsson och Hugo Rydberg. Dessa fyra killar har tillsammans med sitt lag precis varit och spelat Rödspätte cup i Danmark där de har fått möta lite annat motstånd än vanligt och det har funkat som en del i uppladdningen. För att prestera bra i matcher är det viktigt med sömn och kost, vi undrade hur tänker killarna kring detta?

Erik, Hugo, Emil och Milton äter mat som de brukar, allsidig kost, medans Milton även slutat äta godis, kakor och läsk. Annars handlar det mest att göra som de brukar med sömn och kost menar killarna. Emil som är både utespelare men har även i år varit reservmålvakt, har dessutom dragits med en knäskada och satsar för fullt på att komma i form igen. För herrjuniorerna står den nu Champions leuge- rutinerade Gustaf Banke i målet och hans filosofi kring uppladdningen är mycket likt P03 att äta nyttigt och tänka på vad man stoppar i sig och gärna sova 9–10 timmar. Sova mycket och äta allsidigt verkar vara det som gäller alltså!

För killarna både i P03 och i Herrjuniorlaget rullar träningarna på som vanligt. Nu gäller det att svetsa ihop laget och slipa på detaljer för att uppnå så bra resultat som möjligt!

Vi undrade också om killarna har någon speciell taktik att ta fram inför dessa viktiga matcher. Gustav i herrjuniorerna menade att det är inställningen som kommer bli det avgörande, ”kriga ända in i kaklet.”

Milton tycker det är bra att de kollar lite på video hur motståndarna skjuter, Erik är inne på samma spår att försöka ha koll på spelarna vad de skjuter men även ”gå hundra procent på det man bestämt sig för, och inte tveka”. Medans Hugo har den enklaste men kanske genialaste taktiken av dem alla, att stoppa bollarna! Erik poängterar även att det är viktigt att ha roligt när man spelar och Emil menar att det är viktigast att fokusera på deras egna spel.

Inför matcherna är det även viktigt att ha koll på spelare och spelsystem. Vara ordentligt uppvärmd och stretcha ordentligt. Ha en bra balans mellan att vara taggad, nervös och lugn och hitta rätta känsla menar Milton. Även Erik är inne på detta spåret och anser att det är viktigt att ha roligt, inte känna pressen på sig. ”Då tycker jag att man presterar bäst som målvakt och självklart att alltid försöka göra sitt bästa. För Hugo gäller det att behålla lugnet. Även Gustaf tycker att rent generellt att hitta rätt anspänningsnivå, så att man inte är för nervös men inte heller för taggad när domaren blåser igång matchen!

Hur bra koll har då killarna på sina motståndare?

I P03 har de mött många av lagen i serien innan, plus att de kommer scouta dem. Men alla lag i steg 5 är bra!

Gustaf däremot har inte riktigt lika bra koll på sina motståndare:

”I steg 5 bjuds det bara på bra laguppställningar. Jag förväntar mig tufft motstånd i samtliga matcher. Några spelare har jag mött genom åren, men det är flera nya ansikten som kommer stå för motståndet under helgen! Jag har inte särskilt bra koll på mina motståndare, men vi har några gubbar i laget som har stenkoll. Jag får väl fråga dom helt enkelt!”

Avslutningsvis, vad kommer bli roligast med helgen?

Milton: Att få spela inför stor publik och få spela riktigt bra matcher.

Erik: Att få spela med mitt lag i steg 5 och att njuta med varje läge i Malmö och att ha riktigt roligt

Hugo: Att ta emot SM-bucklan

Emil: Att hela laget är tillsammans, och att Malmö kommer bli orange

Gustaf: Att spela turnering är alltid roligt. Det känns som att laget alltid blir lite tightare när man umgås med varandra lite mer än bara kring träningarna. Så jag svarar gemenskapen på den frågan!

Killarna fick även tippa utgången av helgen:

Milton: Det är svårt att säga. Vi tar en match i taget och vi siktar på att komma så långt som möjligt.

Hugo: Vi blir etta

Emil: Jag tror båda lagen är i vars en semifinal.

Gustaf Banke: Jag hoppas såklart att jag får avsluta min tid som juniorspelare med att ta ett sm-guld. Men vägen dit är lång och vi kommer säkerligen stöta på flera motståndare som är svåra att slå! Men jag hoppas på en top4-placering!

Till nyhetsarkivet