Sveriges häftigaste handbollsklubb

Om lördagens motståndare?

2018-11-26

På lördag får vi besök av tyska klubben Rhein Neckar Löwen, ett lag som vi har ställts mot många gånger och har många anknytningar till Sverige.

Namn: Rhein Neckar Löwen
Grundat: 2002
Hemstad: Mannheim
Hemmaarena: SAP Arena
Kapacitet: 13 200 personer
Titlar:

 • Tyska Mästare 2015/16, 2016/17
 • Tyska Ligatvåor 2013/14, 2014/15, 2017/18
 • Tyska Cupmästare 2017/18
 • Tyska Cuptvåor 2005/06, 2006/07, 2009/10
 • Tyska Supercupmästare 2016, 2017, 2018
 • Semifinal Champions League 2008/09
 • Final Four CL: Fyra 2010/11
 • EHF Cupmästare 2012/13

Historia
Klubben skapades 2002 när de två klubbarna TSV Östringen Baden och TSG Kronau gick ihop till SG Kronau / Östringen. De fick börja sin första säsong i Bundesliga 2, men klättrade direkt upp till Bundesliga efter att ha vunnit andra divisionen och bara tappat 8 poäng. 2003/04 gör alltså SG Kronau/Östringen debut i Bundesliga, men den visiten blir kortvarig.

De åkte ur efter att bara ha skrapat ihop 18 poäng och fick finna sig att spela division två handboll säsongen efter. De hämtade sig dock bra ur det och klättrade ännu en gång upp i högsta serien årets därpå. De har sen den säsongen inte trillat ur Bundesliga och aldrig slutat lägre än en 8:e placering 2006/07.

2005/06 stod deras nuvarande Arena (SAP Arena) färdig för den nyuppflyttade klubben att flytta in i. De gjorde en direkt succé och skillnaden från första året i Bundesliga så tog de 38 poäng och kom 6:a i ligan. Samtidigt som de tog sig till en final i tyska cupen där de dock förlorade mot HSV Hamburg med uddamålet, 25-26.

Året efter var sista året under namnet SG Kronau/Östringen, de tog sig ännu en gång till final i cupen men förlorade denna gång mot THW Kiel. Efter det så bytte klubben namn till sitt nuvarande, Rhein-Neckar Löwen. Första säsongen under nya namnet var en framgångsrik, de kom till final i EHF cupen och kom 4:a i Bundesliga vilket var nytt personbästa för klubben.

De följande åren var de ständigt med i toppen av Bundesliga och lyckades två gånger ta sig till semifinal i Champions League, 2008/09 (då användes det gamla systemet, bästa av 2 matcher i hela slutspelet) och 2010/11 (andra gången Final Four användes).

Året efter blev det EHF cupen för dem igen, men ingen framgång där heller då de åkte ut i semifinalen. De hade nu etablerat sig i toppen av handbollsvärlden men inte blivit riktigt den storklubb den är idag. Det förändrades säsongen 2012/13 då de slog poängrekord i Bundesliga (3:a med 54 poäng) och de vann sin första titel (EHF Cupen slog HBC Nantes med Gunnar Steinn Jonsson i laget med 26-24).

Efter det skulle det dock ta 2 säsonger innan de vann något igen, men då var det jackpot. 2015/16 vann klubben sin första ligatitel efter att ha mäktat med att bara tappa 8 poäng. Året efter tog de hemdubbeln, Bundesliga titeln och Tyska supercupen där de slog SC Magdeburg med 27-24. Säsongen efter blev det ännu en dubbel, denna gången Tyska Cupen och Supercupen. De slarvade iväg Bundesliga titeln i de sista omgångarna så att SG Flensburg-Handewitt kunde lägga vantarna på guldet.

I år har de startat bra titel mässigt, de tog hem Supercupen efter att ha tagit ut revansch mot Flensburg genom att vinna med 33-26. De ligger 4 i Bundesliga med 2 matcher mindre spelade och 5 poäng upp till trean THW Kiel.

Nyckelspelare

 • Andy Schmid - En av Världens fem bästa spelare. En mordern mittnia som låg före sin tid för några år sen då han var en spelfördelare som både styrde spelet och var ett hot själv. Har blivit utnämd till Bundesligas bästa spelare i fem raka år.

 • Målvaktsparet Appelgren/Palicka - Man kan inte dela på de här två målvakterna, de är det perfekta målvaktsparet. Helt osjälviskt delar de speltiden lika och stöttar den andre när man inte spelar. Delar även buren i Svenska landslaget sen några år tillbaka.

 • Gudjon Valur Sigurdsson - Den rutinerade räven håller fortfarnade i. Har rutin från två av världens bästa lag genom tiderna, THW Kiel och Barca Lassa. Har en CL titel med Barca 2015, är även den bäste målskytten i det isländska landslaget (där han även är kapten).

 • Patrick Groetzki - Den nya "Bygdens son" efter att Uwe Gensheimer lämnades 2016 är en av de tyska spelarna som för vidare kulturen i klubben. Han har spelat i klubben i 11 år och har varit med om alla stora framgångar. Han är en kontringsstark och avslutssäker högersexa som alltid leverar mål.

 • Steffen Fäth - När en ung 18-årig Steffen signade sityt första kontrakt var det med Die Löwen. Sen var det 10 år i Gummersbach, HSG Wetzlar och Füsche Berlin innan han återvände till Rhein Neckar. Samspelet med Schmid har så här långt i säsongen fungerat kanon och när det väl ska avgöras så är det de två Jakobsen räknar med.

IFK anknytningar

 • Jerry Tollbring - Den svenska handbollsundret från Roslagen har hittat vägen till den tyska industristaden Mannheim. Det som tog honom dit var 3 väldigt lyckade år i IFK Kristianstad, där han vann 3 SM-Guld, kom med i EMs bästa 7 under sitt sista år och blev älskad av en hel stad. Ja man kan säga att Kristianstad ser Jerry som sin egna pojk.
 • Ola Lindgren - Innan han blev tränare för IFK Kristianstad och så styrde Ola Rhein Neckar Löwen. Det var faktiskt Rhein Neckar som gjorde det möjligt för IFK att plocka in Ola då de släppte honom mitt under säsongen. IFK var snabba och plockade upp honom och resten av historian vet ni.
 • Historiska segern - Det var mot Rhein Neckar Löwen vi tog vår andra seger efter en av IFKs bästa halvlekar genom tiderna. Vi ledde med 20-12 i halvtid och vann till slut med 32-29, matchens bäste målskytt för IFK var Iman Jamali med 8 mål.

Svenska anknytningar

 • Nytt Svensklag - I många år har Rhein Neckar varit dominerat av tyska, danskar och juggar men nu på senare tid har fler svenskar kommit dit. Trenden började när Tomas Svensson valde att avsluta karriären där som spelande målvaktstränare. Sen kom Kim Ekdahl du Rietz och innan man visste ordet av så var det 3-4 svenskar i laget. Som mest var det förra säsongen, då var det hela 5 svenskar i laget (Kim Ekdahl Du Rietz, Andreas Palicka, Mikael Appelgren, Jerry Tollbring och Kristian Bliznac).
 • Ny Tränare - Efter säsongen 2018/19 så lämnar Nikolaj Jakobsen Rhein Neckar för att coacha Danmarks herrlandslag på fulltid. Detta gjorde att Rhein Neckar behövde ersätta dansken och de tittade mot Skandinavien. De senaste 3 tränarna har varit från Skandinavien (Nikolaj Jacobsen, Guðmundur Guðmundsson och Ola Lindgren). De ville fortsätta på det spåret så de anställde den svenska förbundskaptenen Kristjan Andrésson. Det ska bli spännande att se vad han kan uträtta med Rhein Neckar Löwen.

Vill du uppleva våra gamla hemmamatcher mot RNL
Du hittar de gamla hemmamatcherna här under.
2015/16
2016/17
2017/18

Till nyhetsarkivet