Sveriges häftigaste handbollsklubb

Om lördagens motståndare

2019-02-21

På lördag så är det dags för sista hemmamatchen i gruppspelet i Champions League. Vi ställs mot det Makedoniska storlaget HC Vardar.

Namn: RK Vardar
Grundat: 1961
Hemstad: Skopje
Hemmaarena: Jane Sandanski Arena
Kapacitet: 7 500
Titlar:

  • Makedoniska Mästare 1998/99, 2000/01, 2001/02, 2002/03, 2003/04, 2006/07, 2008/09, 2012/13, 2014/15, 2015/16, 2016/17, 2017/18
  • Makedoniska Cupmästare 1997, 2000, 2001, 2003, 2004, 2007, 2008, 2012, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018
  • Makedoniska Supercupen 2017, 2018
  • EHF Champions League 2016/17
  • SHEA-League 2011/12, 2013/14, 2016/17, 2017/18

Historia
HC Vardar grundades 1961 som en del av Vardar Sport Club som hade funnits sen 1947. Det var inte föräns efter Makedonien blev ett självständigt land som klubben började sin klättring till där de är idag. Tillsammans med RK Pellister så dominerade klubbarna de första 15 åren av den Makedoniska ligan.

2005 började Pellister få ekonimiska problem och försvann från toppen i Makedonien, då tog stadsrivalen Metlurg den platsen. Nu har inte ligatiteln lämnat Skopje på 14 år och lär inte göra det inom en snar framtid. Efter att ha nästan konkurrerat ut Vardar efter 4 guld på 5 år så fick Metalurg också ekonomiska problem, samtidigt som Vardar började sin satsning mot världstoppen 2014.

Säsongen 13/14 skulle klubben spela i fyra olika turneringar och behövde bättre och fler spelare vilket gjorde att de värvaade in supertalangen Alex Dujshebaev, rutinerade linjeråttan Alem Toskic och superstjärnan Timor Dibirov. De kunde ändå inte riktigt rubba Metalurg i ligan eller Flensburg i Champions League utan fick nöja sig med två titlar, makedoniska cupen och SEHA-League. Den sommaren slog Vardar på den stora värvningstrumman och plockade in världens bästa målvakt Arpad Sterbik och två meriterade ryssar i Gorbok och Shishkarev. Det resulterade i att Vardar plockade hem både cupen och ligan i Makedonien och tog sig till semifinal i SEHA-League och kvartsfinal i CL.

Säsongen efter det så spetsades truppen yttligare i form av Luka Cindric, Jorge Maqueda och Dejan Manaskov för att klara av deras tuffa spelschema. De åkte dock på en mina i kvartsfinalen igen i CL, tredje året i rad de missade Final Four precis. I SEHA-League så tog de sig hela bägen till finalen men förlorade den mot Veszprem med två bollar. För andra året i rad fick de nöja sig med "bara" två titlar, ligan och cupen.

Nästa säsong blev klubbens bästa genom deras korta historia, de vann allt. Säsongen startade med att de plockade in världsstjärnorna Joan Caneelas och Ivan Cupic, och ersatte Gorbok och Toskic med Rodrigo Ferreira och Vuko Borozan. De tog hem ligan och cupen relativt enkelt för tredje året i rad och tog revansch på Veszprem i SEHA-League finalen genom att vinna den med fem bollar.

Sen tog de sig äntligen till CL-Final Four i Köln efter att de vann kvarten mot Flensburg med sammanlagt 61-51. Väl i semifinalen ställdes de mot Barca Lassa och lyckades komma ur den bataljen segrandes efter att Luka Cindric avgjorde med två sekunder kvar. I finalen mötte de stjärnorna från den franska huvudstaden, Paris Saint-Germain. Det blev en tuff och jämn match som också avgjordes med 2 sekunder kvar, denna gången hoppade Ivan Cupic in och satte det matchavgörande målet.

Vardar lyckades alltså med en av de svåraste grejerna som man kan göra, de vann en kvadrupel. Förra året (2017/18) hade de alltså extremt höga förväntningar på sig efter framgångarna 15/16. Vardar tappade dock deras starthögernia Alex Dujshebaev till Kielce och ersatte honom med den lettiska jätten Dainis Kristopans. De vann ligan och cupen igen för fjärde gången i rad och SEHA-League för andra året i rad. Laget tog sig för andra året i rad till CL-Final Four men i semifinalen så förlortade de med uddamålet mot Montpellier (som senare gick och vann finalen). I match om tredje pris så förlorade ett omotiverat Vardar mot revanschsuget PSG och kom fyra.

Nyckelspelare:

  • Vuko Borozan - Den hårdskjutande vänsternian från Montenegro är nu inne på sin tredje säsong i Vardar. Han hämtades från tyska Tus N-Lübbecke 2016 för att ersätta Sergei Gorbok som hade beslutat sig att för att lämna för spel i Ungern och Pick Szeged. Nu tre år senare kan vi konstatera att det var ett mycket bra nyförvärv, Borozan har utvecklats till en av världens bästa vänsternior. Han har under sina tre år i klubben hunnit med 152 mål i Champions League och 113 mål i SEHA League. Han har en väldigt tung och slitsam spelstil, han har missat många matcher i år på grund av skador men ska vara frisk nu från dem.
  • Timor Dibirov - Den ryska bollundret, en spelare som alltid ger valuta för biljettpengen. Han är känd för sitt otroliga målsinne och spektakulära mål. Han är den spelare som har gjort flest mål (413 mål) och matcher (93 matcher) för Vardar i Champions League. Dibirov har också rekordet för mål i SEHA League av en Vardar-spelare med 425 mål. Han anlände 2013 från ryska Chekhovskie Medvedi där han hade redan hade gjort 371 mål i CL. Han är i år inne på sin sjätte säsong i Vardar och ser inte ut att lämna på ett bra tag.
  • Dainis Kristopans - Den gigantiske lettländaren har bufflat och krigat sin väg till världstoppen. Han är en spelare du lägger märke till när han kommer in på planen, med sina 215 cm och 135 kg så är han den längsta och tyngsta spelaren i årets Champions League. Han flyttade som 18-åring till Tatrtan Presov och spenderade 5 år där innan han flyttade till Meshkov Brest. Han är nu inne på sitt andra år i Vardar, men det kommer bara bli ett år till där. Han skrev nyligen på för Paris Saint-Germain inför säsongen 2020/21.
  • Ivan Cupic - Den stora hjälten. Vid Champions League finalen mot PSG så var det 3 sekunder kvar när han hoppade in och gjorde 23-24 till Vardar vilket gav dem titeln och honom legendstatus bland fansen. Han har under de senaste 10 år en varit en av världens bästa högersexorna och vunnit hur mycket som helst. Dock det enda han saknar från sin troféhylla är en guldmedlaj med sitt Kroatien, han har fyra silver och fem brons. Tyvärr lär han inte få något guld i och med att han slutade i landslaget efter EM 2018.
  • Dejan Milosavljev - Den serbiska yrvädret. Han är ny inför i år men har kommit in helt rätt i klubben. Dejan är skolad i samma klubb som Arpad Sterbik, RK Jugović. Det har varit ett häktiskt och händelserikt år för honom. Han har gjort debut i Champions League och Mästerskapsdebut med Serbien. Han är bara 22 år gammal så han har många år framför sig och med hjälp av den gamla supermålvkaten Dejan Peric har han alla egenskaperna för att bli hur bra som helst.
  • Igor Karacic - Den kroatiska ålen. Han är en svår fångad mittnia med typisk balkanstil, duktig man mot man och har ett lurig skott från marken. Igor är tillsammans med Dibirov de två som har gjort flesta säsonger för Vardar i Champions League, hela 6 stycken. Han har varit med och byggde Vardars dominans i den Makedoniska handbollen. Sen han anlände 2012 har de vunnit fem ligatitlar, fem cuptitlar och en Champions League titel. Han har dock bara spelat 60 landskamper för sitt Kroatien, detta på grund av extremt tuff konkurrens på hans position.

Visste du att?

  • Meriterad tränarbänk - På bänken har Vardar tre mycket rutinerade tränare. Sammanlagt har de fem Champions League titlar och en EHF Cup titel. Huvudtränaren heter Roberto Garcia Parrondo. Han har bland annat spelat i BM Ciudad Real under deras storhetstid, där delade han en kant med Luc Abalo. Sen har han även spelat i Pick Szeged innan han la av. Det är hans första säsong som huvudtränare för ett handbollslag, innan har han varit assisterande i både herr och damlaget i Vardar. Hans assisterande tränare heter Biljana Crvenkoska, en gammal mittnia från Makedonien som har meriter från det makedoniska landslaget. Hon kom tvåa i Champions League en gång och 2002 vann de turneringen. Sist och troligtvis det mest kända namnet är Dejan Peric, den gamla serbiska målvakten. Han hann med mycket under sin långa karriär, 2 Champions League titlar (en med Celje och en med Barca Lassa) är det största han vann. Han vann 13 ligatitlar med Celje, Veszprem och Barca under loppet av 18 år. Vid sidan av sitt jobb som målvaktstränare i Vardar så är han assisterande i det Ryska herrlandslaget.
  • Rivaliteten med HC Metalurg - Skopje är en stad på ca 540 000 personer och har två lag i Europatoppen, Vardar och Metalurg. Deras hemmaarenor ligger 7 kilometer ifrån varandra och det är en rivalitet mellan klubbarna. Det har alltid varit så att Vardar varit storebror i deras förhållande, alltid den lite bättre. Bara att jämföra deras troféhyllor. Vardar har vunnit ligan 12 gånger och Metalurg 6 gånger. Just nu är gapet mellan klubbarna på en "all time high", Metalurg har haft ekonomiska problem senaste säsongerna. Samtidigt har Vardar slagit in sig i världstoppen som ett av de lagen som alltid är med och fajtas om att komma till Köln och Final Four. I och med denna utvecklingen har många spelare tagit steget från Metalurg till Vardar. Luka Cindric, Dejan Manaskov och Mijajlo Marsenic (spelade ett halvår i Partizan Belgrad innan skrev på för Vardar) för att nämna några.

Vill du uppleva våra gamla hemmamatcher mot Vardar
Du hittar de gamla matcherna här under.
2015/16 hemma
2015/16 borta
2016/17 hemma
2016/17 borta
2017/18 hemma
2017/18 borta
2018/19 borta

Till nyhetsarkivet