Sveriges häftigaste handbollsklubb

Sammanfattning av landslagsuppehållet

2019-04-15

Under vecka 15 så hade vi 10 spelare iväg på landslagsuppdrag. Sex av dem var med A-landslag, tre var med svenska U21 och en med svenska U19.

Sverige
Sverige spelade två matcher i EHF Euro Cup, en turnering för de tre värdnationerna och förra Europamästaren. Detta uppehåll så spelade Sverige ett dubbelmöte mot Norge, först i Arendal och sen två dagar senare i Partille Arena.

Från IFK så var Philip Henningsson och Valter Chrintz uttagna, det var Valters första samling med de stora pojkarna. Första matchen gick så där för dem, första halvlek vann Sverige med 15-16. Norge vann dock till slut med 35-26. Höjdpunkten i matchen skulle man kunna säga var Valters första landslagsmål.

Två dagar senare var det dags igen, samma lag men annan arena. Denna gången var matchen jämnare, men till slut kunde Norge vinna med 27-33. Matchens stora utropstecken var dock sexmålskytten Valter Chrintz som också blev framröstad till matchens bästa spelare i Sverige. Vi ställde några snabba frågor till Valter hur veckan har varit.

Två landskamper avklarade med A-landslaget, hur känns det?
"Det känns mycket bra, såklart väldigt tråkigt att vi förlorade men jag har lärt mig extremt mycket på dessa matcherna och under den här veckan."

Du blev matchens lirare med dina 6 mål i andra matchen, hur var det att få göra en sådan prestation framför de svenska fansen?
"Såklart alltid kul att göra bra prestationer, speciellt på hemmaplan med mycket publik. Det blir som en extra push i ryggen när man är på planen."

Kommer det bli svårt att ladda om efter en vecka med landslaget?
"Haft en bra vecka här som jag aldrig kommer att glömma men nu får man försöka ta med sig det bästa från veckan och ta med det framöver i slutspelet. Ska bli kul att spela kvartsfinal igen på torsdag!"

Island
I det isländska laget så hade vi med hela vår isländska trio, kapten Olafur Gudmundsson, Arnar Freyr Arnarsson och Teitur Einarsson. De var de enda laget som spelade EM-kval av landslagen, de hade ett dubbelmöte med Makedonien. Två vinster skulle ha säkrat EM 2020 för dem.

Båda matcherna var mycket jämna och avgjordes i sista minuten. Första matchen som spelades på Island vanns av Makedonien med 33-34. Den andra var ännu skjukare, med 2 sekunder kvar gör Island 24-24 och tar en mycket viktig poäng med sig från Skopje.

Spanien
Spanien är direkt kvalificerade till EM tack vare att de vann EM 2018. Tak vare de spelar de i EHF Euro Cup tillsammans med de tre värdnationerna. Denna samlingen hade de ett dubbelmöte med Österrike och i truppen fanns vår spanska dirigent Marc Canellas med.

Första matchen spelades i Ösetrrike och var mycket jämn och välspelad. Matchen avgjordes i de sista 5 minuterna och överraskande så var det Österrike som tog hem de två poängen. I returen så var det Spanien som tog hem de två poängen efter en stabil 35-31 seger i Manilla.

Svenska U21
Under veckan så var det en av de sista samlingarna inför U21 VM i Spanien för det svenska U21 landslaget. I truppen fanns tre IFK:are med, Anton Persson, Gustaf Banke och Ludvig Jurmala Åström. I truppen fanns även IFK skolade Carl Möllerström med.

Svenska U19
Det svenska U19 landslaget hade samling i Helsingborg över förra helgen. Från IFK var Evon Mohlin uttagen att få visa upp sig för förbundskaptenerna. De spelade en match mot Lugis A-lag och vann matchen med 31-25, Evon gjorde två mål. Karl Jönsson från Åhus Handboll var också uttagen i denna trupp och gjorde tre mål i matchen.

Till nyhetsarkivet