Sveriges häftigaste handbollsklubb

IFK Kristianstad 120 år

2019-11-07

Den sjunde november 1899 grundade överste Adolf Johnsson IFK Kristianstad. När Adolf och några av hans vänner på Kristianstads högre allmänna läroverk bildade klubben var det inte sportsliga framgångar som var motivet.

Adolf hade funnit att respekt, ansvar och disciplin var mycket viktiga egenskaper. Viktigaste uppgiften enligt Adolf var att fostra alla medlemmar till att bli goda kamrater.

IFK-kedjan startade i Sverige 1895, den första Kamratföreningen bildades i Stockholm och växte snabbt och blev en av landets största idrottsorganisationer.

Fotbollen var först- men bara Handbollen återstår

Föreningen har under åren haft ett stort antal idrottsliga aktiviteter på sitt program, främst: gymnastik, cykel, friidrott, fotboll och handboll. Den sport som infördes först var fotboll, det förekom inget seriespel till att börja med utan det rörde sig om stadsmatcher mot Malmö, Landskrona och Helsingborg.

Men fotbollen var också först av de stora idrotterna att lämna IFK Kristianstad. Friidrotten hade redan på 60-talet blivit vilande och upphört med sin verksamhet. Även om fotbollen var mycket viktig för klubben, så blev IFK och Vilan Boif i slutet på 1980-talet överens om att fotbollen i Kristianstad skulle gagnas bäst genom att låta den växa vidare i en helt ny klubb. IFK fotboll och Vilan gick 1990 upp i den nybildade föreningen Kristianstads FF.

Numera är IFK Kristianstad enbart en handbollsförening och i den rollen har klubben varit en av landets främsta sedan 1930-talet, men guldåldern kom under 1940- och 1950-talen för att sedan på nytt bli en toppklubb på 70-talet.
Perioden 1946 - 1957 var IFK Kristianstad ett givet topplag i allsvenskan med segrar i serien säsongerna 1949 - 1950, 1951 - 1952 samt 1952 - 1953. Klubben kom tvåa under fyra säsonger. 1974 - 1975 blev det en andraplacering i Allsvenskan.

Kvar efter delningen fanns handbollen och det är idag den sport som i mycket hög grad under åren förknippats med klubben IFK Kristianstad. Handbollen är även den idrott som firat de största triumferna i IFK Kristianstads dress. Fotbollslaget kvalade till allsvenskan 1960, Herbert Dahlbom var landets främste tempocyklist på 50-talet och på friidrottssidan var Britt Mårtensson det stora namnet i slutet på 1950-talet och i början på 60-talet.

Spelare som Åke Moberg, Evert Sjunnesson, Carl-Erik Stockenberg, Bertil Rönndahl och Erik Nordström var en mycket spelskicklig kvintett, men det fanns många andra spelare, som var med och naglade fast IFK Kristianstad som en guldklubb.

Ledare är en nödvändighet för att skapa bra framgångar på en idrottsarena. Oscar Meyer som lagledare och Eskil Gustafsson som tränare lade grunden till IFK:s guldålder i handboll. Lennart Hodder och Torsten Persson följde upp deras verk. Evert Sjunnesson har inte enbart varit spelare. Han har varit en framgångsrik ledare i IFK och Svenska Handbollförbundet tog även hans kunnande i anspråk. Han blev en av förbundskaptenen Curt Wadmarks viktigaste män i kretsen kring landslaget.

Brandgula olympier

Fem olympier har IFK Kristianstad haft i handbollssammanhang. Det är Sten Olsson och Thomas Persson, som var med i OS 1972. Sten spelade i blågult vid 35 tillfällen åren 1965-1973 och Thomas Persson hann med 68 landskamper 1967-1974. Olympiaden var en av många höjdpunkter i hans karriärer. Senaste tillskotten i olympiska spelen är Jerry Tollbring och Albin Lagergren som deltog i OS 2016 Rio de Janerio. Dessutom har Ola Lindgren som tränade klubben mellan 2012 till 2019, tre olympiska silver som spelare och ett silver som tränare.

Från konkursbo till Sveriges Häftigaste Handbollsklubb

När IFK Kristianstad under slutet av 1999 och början av 2000 drabbades av stora ekonomiska problem så delades också klubben sektioner. Både cykel och gymnastik bildade nya föreningar. Även IFK:s ungdomslag på handbollssidan bildade en ny förening – IFK ungdom.
Säsongen 2005–2006 var ungdomarna tillbaka i IFK och idag har vår ungdomsverksamhet aldrig varit större. Varje vecka sätter vi över 700 barn och ungdomar i rörelse.

2009 kom förening tillbaka i landets högsta serie - Elitserien, efter en mödosam marsch. Ett målmedvetet arbete hade gett resultat och en stor del i att det gick vägen var tränaren Kenneth Andersson. Utvecklingen efter återkomsten är sedan unik i svensk klubbhistoria.

IFK Kristianstad har de senaste 8 åren rest sig från konkurshot och uteblivna sportsliga framgångar till att idag vara en av landets ledande föreningar. Man har lyckats bygga ett unikt Orange idrottsligt varumärke och fyllt Kristianstad Arena med publik på ett sätt som aldrig tidigare skådats i svensk klubblags-handboll. Det senaste publikrekordet slogs säsongen 2017-2018 i semifinalen mot Ystads IF och lyder nu på 5223 personer.

Efter över 60 års väntan tog IFK Kristianstad den 24 maj 2015 sitt första guld sedan 1953 efter att besegrat Alingsås i SM-finalen. En stor milstolpe i klubbens långa historia. Efter detta har klubben tagit ytterligare 3 raka SM-guld. Totalt har det blivit åtta SM-guld genom åren: 1941, 1948, 1952, 1953, 2015, 2016, 2017 och 2018.

Mellan 2015 och 2019 hade A-laget en otrolig svit då IFK var obesegrade i hela 80 raka hemmamatcher i den inhemska ligan.

En bred förening

Efter sammanslagningen med Näsby handboll 2016 har föreningen både flick och pojkverksamhet. Totalt har föreningen cirka 700 aktiva flickor/pojkar, från 2 år och uppåt. Dessa tränas och leds av ca 85 personer. Ungdomslagen håller mest till i Slättängsskolans idrottshall, Fröknegårdshallen, Lingenässkolan och i Österängsskolan. Här tränar lagen i veckorna och på lördagar och söndagar är det fullt med matcher i hallarna.

På ungdomssidan har vi lag från pojkar och flickor födda 2003 ned till handbollsskolan som i år är flickor och pojkar födda 2013-2014. I åldrarna från 2003 och äldre ingår spelarna i vår U-elit akademi. Där återfinns lag för flickor/pojkar A, juniorer samt vårt damlag som säsongen 2019/2020 spelar i div 1 och vårt farmarlag herr som spelar i div 1.

Sedan ca 5 år tillbaka driver IFK Kristianstad en verksamhet under begreppet "Handboll för Alla" där vi har ett rullstolslag och en grupp gående/stående för barn/ungdomar med funktionshinder.

Legendernas Allé

För att lyfta fram och hylla våra stora profiler utser klubben ibland spelare eller ledare att komma med i Legendernas Allé och få sitt handavtryck på en sten utanför Kristianstad Arena. Förts ut 2016 var Johan Jepson och Bo Ahlberg. Under 2017 kom även Ingvar "Isa" Ehlo-Svensson från guldlaget på 50-talet med samt 2019 fick Ola Lindgren sin hand avgjuten.

Under 2017 utsåg föreningen sin allra första hedersmedlem; Ulla Rundqvist som verkat i föreningen ideellt på många positioner under mer än 40 år. I september 2019 ustågs Ingvar Edvardsson till föreningens andra hedersmedlem för sitt stora arbete för klubben. Inte minst under de allra tuffaste åren då föreningen hotades av konkurs.

I takt med framgångarna har ekonomin i klubben utvecklats kraftfullt och man står nu på en stabil grund samtidigt som många delar av föreningen fått positiv utvecklingskraft. Klubben omsätter nu ungefär 33 mkr och är också majoritetsägare i Kristianstad Arenabolag AB som ansvarar för mat, dryck och nöjen i Arenan.

Det finns många anledningar till att föreningen står sig fortsatt stark sedan grundandet 1899. En av de främsta anledningarna är det engagemang som format klubben under dessa 120 år.

Idag, den 7 novmeber 2019 fyller Sveriges häftigaste handbollsklubb 120 år, vilken resa vi har fått uppleva.

Till nyhetsarkivet