Sveriges häftigaste handbollsklubb

Valter Chrintz till Bundesliga

2020-09-02

Vår unge talang, Valter Chrintz lämnar IFK Kristianstad för Füchse Berlin med omedelbar verkan, 20-åringen har köpts loss av den tyska storklubben. Tråkigt att vi tappar en stor profil och talang med rötterna i regionen men samtidigt är vi väldigt glada för Valters framgångar och att han nu får möjligheten att prova sina färdigheter i världens bästa liga.

Sportchefen Jesper Larsson:
-Jag är väldigt glad för Valters skull och önskar honom all lycka i sin fortsatta karriär. Den dagen han väljer att flytta hem vet han att dörren alltid är öppen.

Högersexan med rötterna i Åhus och Åhus Handboll kom till IFK Kristianstad som 12-åring. Debuten i A-truppen kom hemma mot Guif 2017, en debut som kom att bli signifikativ Valter Chrintz då han lämnade planen med 4 mål på 4 avslut och utsedd till matchens lirare. En spelare som på kort tid fått stora utmärkelser och satt stora avtryck på den stora scenen.

Det stora internationella genomslaget kom 2018 då han som 18-åring två omgångar i rad togs ut till omgångens spelare i Champions League. Detta efter först gjort åtta mål på självaste Arpad Sterbik för att i omgången efteråt avgöra matchen mot de regerande mästarna Montpellier med en knorr från noll vinkel – målet kom sedan att utses till det snyggaste i Champions League säsongen 18/19. I januari togs Chrintz ut i den svenska truppen till handbolls-EM på hemmaplan, och även den debuten blev minnesrik efter ett konstmål bakom ryggen mot Schweiz.

I somras röstades han dessutom fram till årets unga högersexa, då handball-planet arrangerade en omröstning för att utse de bästa spelarna i världen födda 1998 eller senare.

Ljubomir Vranjes:
-Jag gläds över att Valter får en sådan här möjlighet. Jag tycker att Füchse Berlin är rätt klubb för honom att komma till där han får en erfaren spelare framför sig och ges därmed tid att växa in. Tyvärr tappar vi en landslagsman och en viktig kugge på högersex som vi även tänkt använda på högernio. Ett stort avbräck där vi som lag får kompensera. Tidpunkten är även lite olycklig när det sker såhär sent och vi har planerat för säsongen, samtidigt som vi inte vill stoppa Valter till en sån här möjlighet.

Valter är på plats nere i Berlin och fått en god bild av både stad och förening. I Berlin får han även en mentor i Hans Lindberg som han kommer att dela position med. IFK Kristianstad är väldigt glada och stolta att återigen kunna leverera iväg en spelare till en av de riktigt stora klubbarna i handbollsvärlden. Vi hade gärna sett Valter kvar i föreningen men när en av våra talanger får denna chans ville vi inte stoppa den möjligheten. Valter är en artist och ödmjuk kille som vi önskar all lycka i sin karriär och nya klubb. Kontraktet med Berlin börjar att gälla från och med den 1 september 2020.

Att lämna IFK Kristianstad var dock inget enkelt val, Valters egna ord om övergången:
Ibland inträffar saker som man inte kan förutspå… nu har det hänt mig!
En dröm har gått i uppfyllelse!

Jag har skrivit på ett treårskontrakt med bundesligaklubben Füchse Berlin.
Det innebär att jag med omedelbar verkan avslutar mitt nuvarande kontrakt med IFK Kristianstad.
Den senaste tiden i mitt liv har varit en riktig karusell av känslor, ena stunden glad och tacksam över möjligheten som dök upp med Berlin, och ena stunden ledsen och sorgsen över vad jag lämnar här hemma. Alla nära och kära, vänner, lagkamrater, klubben IFK Kristianstad och sist men inte minst världens bästa supportrar.

Beslutet har varit extremt tufft att ta och tankarna har flugit runt i huvudet på mig. Jag har pratat med personer i min omgivning som jag vet vill mitt bästa, både som handbollsspelare men även som person. Alla som känner mig vet att detta har varit en dröm för mig, att få flytta till Tyskland, spela i världens bästa handbollsliga och få göra det jag älskar. Resan hit har inte varit lätt! En jäkla massa extra timmar har lagts ner, tusentals skott har skjutits och det är bara några exempel som har gjort att jag får denna möjlighet.

Jag vill tacka ALLA som har varit med på denna resa och stöttat mig på vägen. Familj, släkt, vänner, alla tränare genom åren, lagkamrater och sist men inte minst er supportrar!
Utan er så hade jag inte varit där jag är idag!
Ett extra stort tack till IFK Kristianstad som har ställt upp och gjort detta möjligt!
Tack för ni ger mig chansen att leva min dröm vidare!
Jag hoppas innerligt att vi ses i Kristianstad Arena igen, på ett eller annat sätt!

Ha de bäst!
/ Valter , (eran Prins) Chrintz

Till nyhetsarkivet