Sveriges häftigaste handbollsklubb

SønderjyskE på besøk

2021-08-10

På ön Als i södra Danmark ligger staden Sønderborg, blott två mil från tyska Flensburg. I Sverige är staden troligen en gång i tiden mest känd som hemvist för Gråsten, slottet som svenska prinsessan Ingrid fick i bröllopsgåva när hon gifte sig med den danska kronprinsen Frederik 1935; året då IFK Kristianstad gjorde debut i det nationella seriesystemet.

Ingrid var mor till Dronning Margrethe och faster till vår egen Kung Carl XVI Gustaf. Frederik blev sedermera Kong Frederik IX, och var född 1899 dvs. samma år som IFK Kristianstad. Sønder på danska betyder för övrigt söder, och mycket riktigt så ligger Nordborg strax ovanför geografiskt på Als. Från Sønderborg kommer idrottsklubben SønderjyskE, som börjar och slutar med versal då det är en förkortning för Sønderjysk Elitesport A/S, en förening för elitidrott i södra Jylland. På repertoaren finns fotboll, ishockey och inte minst handboll.

För oss brandgula handbollssupportrar är föreningen mest känd för att det var dit Claus Kjeldgaard gick efter åren i IFK, och det var där han la skorna på hyllan 2018. Det är också klubben som Adam Nyfjäll kom från när han började i IFK 2018. Henrik Nordlander har gjort en säsong i klubben, 2018/2019 mellan sina sejourer i spanska Helvetia Anaitasuna. Dessa tre IFK-are spelar ju inte kvar i SønderjyskE, men det gör Marcus Dahlin som gjorde en säsong i IFK 2015/2016. Därefter lämnade han för spel i Danmark där han nu alltså spelar i gästande SønderjyskE. Ingen av våra danska spelare har haft SønderjyskE som moderklubb.

IFK har aldrig mött SønderjyskE i en tävlingsmatch. I augusti 2016 var de dock på besök i Arenan för två träningsmatcher, där lagen vann varsin match. I danska ligan slutade de i somras på plats 8 (av 14) med 23 poäng på 26 matcher. Förra veckan mötte de Ystads IF på hemmaplan, och vann med 34-30 (15-16). Matchen var jämn fram till 24-24, men flera målvaktsräddningar och spel sju mot sex framåt avgjorde därefter matchen.

För IFK blir detta säsongens andra träningsmatch, i fredags besegrades danska TMS Ringsted på bortaplan med 26-25 (14-13). Precis som 2016 kör vi dubbla möten mot SønderjyskE, två dagar i rad och på lördag fortsätter den danska trilogin när Fredricia Håndboldklub kommer till Arenan
/ Daniel Sirensjö, skribent.

Praktisk information

Entré och restauranger öppnar 1 h innan avkast.
Biljettpris 100:-
Biljetter till matchen köps enklast här

Restaurang

Bord till restaurangerna på onsdag och torsdag bokas på info@kristianstadarena.se eller via telefon 0703-819504. (Glöm inte meddela vilken entré du ska gå in genom). Det serveras Arenans stenugnsbakade pizza.

Vi följer folkhälsomyndighetens regler och kommer att ha 1 m avstånd mellan sällskap, det är viktigt att om ni vill sitta ihop att ni köper biljetter tillsammans. Det är max 8 platser som kan bokas per sällskap.

Information kring biljetter:

Vi har delat in Kristianstad Arena i 4 sektioner och därför bilr kapaciteten begränsad:

  • Du som väljer sektionerna D1, D4, E1-E2, F3, P1-P2 eller pressloge använder entré 1. Servering med fullständiga rättigheter och toaletter finns i anslutning

  • Du som väljer sektionerna B1-B6, C, D2-D3, L1-L2 eller L4-L7 använder entré 2. Servering med fullständiga rättigheter och toaletter finns i anslutning

  • Du som väljer sektionerna K1-K4, L3, J1 eller J4-J7 använder entré 3.
    Enklare servering och toaletter finna i anslutning till sektionen

  • Du som väljer sektionerna H1-H5 F1-F2 och F4-F7 använder entré 4. Servering med fullständiga rättigheter och toaletter finns i anslutning

Det är viktigt att vi håller avstånd i arenan och att om du har någon sjukdomsyptom stannar hemma.

Till nyhetsarkivet