Sveriges häftigaste handbollsklubb

Kryss i premiären efter dramatik

2021-09-10

Oavgjort efter sekunddrama mot Sävehof

Premiärkryss efter jättedramatik
Under fredagen var det dags för Handbollsligan att dra igång efter ett långt sommaruppehåll. Detta när IFK Kristianstad gästades av de regerande mästarna från Partille, IK Sävehof. En match som bjöd på dramatik och där Sävehof till sist kunde härda ut och få med sig en poäng efter 28–28 i Kristianstad Arena.

– Vi är nöjda med att få med oss en poäng, men samtidigt vill man alltid ha med sig en seger när det är så jämnt i slutet, summerar tränaren Jonas Wille efter matchen.

Det var ett riktigt tungviktsmöte som inledde den svenska handbollssäsongen ”på riktigt”. IFK Kristianstad gästades av IK Sävehof framför cirka 1200 åskådare som bar fram sitt brandgula hemmalag. Hemmastödet var också något som märktes väldigt tydligt under matchens inledande anfall, där IFK fick den klart bästa starten.

– Det var en väldigt stor skillnad. Både för oss och Sävehof, jag tror att alla har saknat att spela inför en så stor publik väldigt länge. Sedan är det klart att det är extra roligt för oss som har publiken i ryggen och får hjälp av de på läktarna, säger IFK-tränaren Jonas Wille.

Men efter den fina starten kom bortalagets anfallsspel igång ordentligt. Anförda av Elias Skipagötu tryckte gästerna på allt i anfallsväg och det gav utdelning mot ett IFK-försvar som stundtals hade svårt att hinna hem.

Men efter den fina perioden från Sävehof kom Espen Christensen in i matchen och stängde igen hemmamålet totalt. Norrmannen stod för den ena kvalificerade räddningen efter den andra och IFK kunde närma sig gästernas ledning sakta men säkert. Efter åtta räddningar i den första halvleken kunde också IFK kvittera ut ledning med 13–12 efter den första akten, som bjöd på mycket skönspel.

– Espen gör en väldigt bra första halvlek och gör några väldigt bra räddningar för oss. De skapar mycket energi och gör att vi kan försöka trycka mer i våra kontringar. Sen tycker jag också att Isak (Larsson) och Philip (Henningsson) gör det väldigt bra och bidrar med mycket energi, säger Jonas Wille.

Den andra halvleken blev sedan ett riktigt ställningskrig mellan två av Sveriges bästa lag. Lagen turades om att ta ledningen, men IFK var steget före när matchen närmade sig sitt slutskede. Mycket tack vare Ludvig Åström, som gjorde mål på, i princip, allt och gäckade Sävehofs offensiva försvar under hela matchen. Den unga mittsexan svarade för hela tio mål och utsågs fullt välförtjänt till hemmalagets bästa spelare.

– Ludvig gör det väldigt bra hela matchen. Han överraskade verkligen positivt på mig och han visar hur stark och duktig han är. Han är en stor del till att vi hängde med så pass bra idag, förklarar Wille.

Trots Åströms magiska spel var det helt jämnt när IFK Kristianstad gick till matchens sista anfall. Där såg dock det där jätteläget ut att utebli, men då blixtrade Isak Larsson till och fick till ett skott från halvdistans. Ett skott som dock räddades av Sävehofs duktiga Bertrand Obling i målet. En räddning som innebar slutresultatet 28–28 och delad poäng. Ett resultat som lovar gott inför framtiden.

– Jag tycker att vi framförallt kan ta med oss vår moral. Vi kommer tillbaka från små underlägen i båda halvlekarna och det är starkt att komma tillbaka då. Sen behöver vi jobba mer på att anfalla mot utgrupperat försvarsspel, samt att vi behöver trycka mer i våra kontringar, men det kommer med tiden, avslutar Jonas Wille efter premiären.

Jacob Nalerius

Till nyhetsarkivet