Delad pott i derbyt

2021-12-26

En match som innehöll allt

Efter ett längre speluppehåll var IFK Kristianstad tillbaka i Handbollsligan under annandagen. Detta genom ett hett Skånederby mot Lugi från Lund. En match som innehöll det mesta och efter 60 minuters krig på plan fick till sist lagen ta med sig vars ett poäng efter 27–27 i Kristianstad Arena.

IFK Kristianstad skulle egentligen ha spelat flera matcher inför julledigheten. Men sjukdomsfall gjorde att matcherna fick flyttas. Det var därför extra förväntansfullt inför söndagens Skånederby. Det märktes också omgående att hemmaspelarna var spelsugna efter det lilla uppehållet. Markus Olsson fortsatte på den inslagna vägen och var klanderfri i sitt distansskytte. Trots detta hade IFK väldiga problem med att skaka av sig det unga Lugi-laget, som hela tiden hittade kloka lösningar i offensiven.

Faktum är att Lundalaget lyckades gå upp i ledning precis innan halvtidssignalen ljöd. En ledning som skulle visa sig stå under nästan hela den andra halvleken också. För efter 12–13 efter de inledande 30 minuterna, kom Lugi ut och fortsatte på precis samma sätt.

Anförda av Casper Käll kunde gästerna hitta öppningar i IFK-försvaret och när bortalaget väl missade hade inte IFK den riktiga skärpan för att straffa gästerna. Utöver Käll var Fredrik Olsson den som satte flest griller i huvudet på IFK-tränaren Jonas Wille, som fick se Olsson pricka in hela sju mål.

Men trots Lugi-duons storspel hängde IFK med länge och väl. Mycket tack vare Vasja Furlan och Emil Frend Öfors, som sköt mycket och bra under den andra halvleken. Det var därför väldigt talande för matchen när Frend Öfors var den som kvitterade till 23–23 med tio minuter kvar av matchen. Där och då trodde nog de flesta att IFK skulle lyckas gå förbi och få med sig alla poäng från derbyt, men Lugi fortsatte med sitt finurliga anfallsspel och med en minut kvar var Lugi i ledning med 27–26. En ledning som dock raserades när Markus Olsson forcerade in kvitteringen med 30 sekunder kvar att spela, vilket gav Lugi en sista chans att gå för segern. Men det sista anfallet rann ut i sanden och lagen fick dela på poängen denna söndag.

Det blev en match som innehöll det mesta man kan begära. Nu går IFK Kristianstad in i en väldigt hektisk period, med två matcher på tre dagar. Först ut är Ystads IF på bortaplan, redan på tisdag.