Målexplosion i första cupkvarten

2022-11-13

Under söndagen vankades det den första av två matcher av svenska cupens kvartsfinalspel mellan IFK Kristianstad och IFK Skövde. En match som bjöd på ett riktigt målkalas, men där det till sist var hemmalaget IFK Kristianstad som kunde ta med sig en seger med hela 40–33 och nu är vägen mot semifinalspel krattad för Stian Tönnesens gäng.

Kristianstad mot Skövde har blivit något av en modern klassiker på den svenska handbollsscenen. Semifinaldusterna under de senaste åren minns de flesta och under årets säsong är det två av de lag som har imponerat mest i toppen av Handbollsligan. Det stod således klart redan på förhand att det vankades tufft motstånd i kvartsfinalen av den svenska cupen för IFK Kristianstads del.

Men det var IFK som tog tag i taktpinnen under matchens inledande minuter. Anförda av Andreas Cederholm och Ludvig Jurmala Åström hittade hemmalaget nya vägar genom bortaförsvaret för jämnan. Men Skövde vägrade att släppa taget om detta dubbelmöte redan under den första halvleken. I offensiv riktning var det Bjarni Valdimarsson som sköt mycket och bra, men islänningen, som noterades för sex mål i matchen, var allt för ensam. Således kunde IFK gå till halvtidsvila i ledning med 22–19.

Efter den målmässiga urladdningen i första halvlek förväntade sig de flesta en lugnare andra akt. Men istället var det två lag som fortsatte med precis samma tornadohandboll. Det stod tydligt klart att Markus Olsson var på spelhumör. Vänsternian fick ta flera avslut från den högre skolan, men skotten satt som klistrade uppe i Milan Bomastars kryss. Totalt blev det nio mål för Olssons del och när firma Cederholm/Jurmala Åström sedan stannade på åtta mål vardera stod det klart att IFK skulle vinna det första mötet. Differensen stannade till sist vid sju måls marginal (40–33) och IFK har sannerligen gett sig själva chansen inför returen uppe i Skövde om en vecka.