Ledning efter första semifinalen

2022-12-17

Året går mot sitt slut och samtidigt ska IFK gå in i sin hittills viktigaste period under den pågående säsongen. En period som inleddes med den första av två semifinaler mot Alingsås HK, denna gång uppe i Estrad Arena. En match där IFK ständigt var i förarsätet och till sist kunde vinna och få med sig ledning med 34–31 inför returen på torsdag.

IFK åkte upp till Alingsås med det sena poängtappet mot Malmö i färskt minne. Men mot Alingsås tog bortaspelarna tag i taktpinnen direkt. Efter knappt tio minuters spel satte Andreas Cederholm dit sitt tredje mål i matchen. Ett mål som betydde en tidig ledning med 8–5 för de brandgula gästerna.

Efter Cederholms balja kunde hemmalaget förvisso stoppa blödningen en aning och faktum är att Alingsås faktiskt lyckades kvittera vid flera tillfällen. Efter 18 minuter gjorde den första halvlekens stora man, Mathias Pedersen, 11–11, men därefter trampade gästerna på gaspedalen på nytt. Likaresultatet förvandlades till IFK-ledning med 12–15 och därefter fortsatte IFK att trycka på inför halvtidsvilan. När hesa Fredrik väl ljöd visade tavlan 21–15 i IFK:s favör.

Inför den andra halvleken handlade såklart mycket om att bevaka ledningen inför returmatchen som spelas på torsdag. Men Alingsås-spelarna satte upp ett helt annat tempo under den andra akten. Anförda av Jesper Filén och Max Granlund fick hemmalaget snabbt kontakt och när Jesper Filén prickade dit 22–25 efter 40 minuters spel kändes matchen vidöppen.

Efter hemmalagets fina period kunde dock IFK spela upp sig en aning och just tre måls marginal var också en differens som skulle stå sig matchen ut. Två snabba mål signerade Andreas Cederholm och Philip Henningsson i matchens slutskede säkrade till sist segern med 34–31 och nu har Stian Tönnesens manskap ett utomordentligt utgångsläge inför torsdagens retur på hemmaplan.