Olsson och Banke fixade poängen mot Alingsås

2023-02-04

Lördag och handboll i Kristianstad Arena. Det var uppdukat för fest när IFK Kristianstad tog emot Alingsås med andra ord – och fest blev det. Seger med 32–25 efter en magisk andra halvlek och en utdrygad serieledning efter Sävehofs poängtapp i Kungsbacka.

Rekord är till för att brytas sägs det. Men ett rekord som har verkat vara helt oslagbart är Bo ”Tjommen” Ahlbergs målrekord. Ahlberg svarade under sin tid i IFK Kristianstad för hela 1713 mål, men under säsongen har det blivit väldigt tydligt att det rekordet skulle slås av en speciell spelare, Markus Olsson.

Förutsättningarna inför lördagens kamp var solklara. Två mål krävdes för att Olsson skulle passera Ahlberg i historieböckerna. Det var därför ett ytterst speciellt ögonblick som utspelade sig när Markus Olsson gav hemmalaget ledningen med sitt 9–8-mål. Ett mål som innebar en knapp ledning i matchen, men det gjorde även den levande legendaren än mer odödlig i IFK-kretsar.

När rekordet väl var avklarat var det som att en tyngd släppte från spelarnas axlar. Alingsås höll förvisso jämna steg med IFK in till halvtidsvilan, där ställningen var 14–14. Men i den andra halvleken var det inget snack om saken, istället bjöd hemmalaget på ren och skär propagandahandboll inför en förtjust hemmapublik.

Gustaf Banke kom in i kassen och hade stor uppvisning. Frilägesräddningar, klistringar med två händer, klistringar med en hand, listan kan göras lång med Bankes bedrifter under den andra halvleken. Bedrifter som gjorde att hemmalaget fick göra det man gör bäst av allt, nämligen att springa och kontra.

En kombination som gjorde att det ovissa utgångsläget inför den andra akten byttes ut mot komfortabla siffror när hesa Fredrik väl förkunnade att matchen var över. Då visade resultattavlan siffrorna 32–25 och därmed var två nya poäng säkrade denna oerhört speciella kväll för alla IFK-supportrar.

Segern innebär att IFK nu utökar marginalen ner till jagande Sävehof, som kryssade mot Aranäs. Således har Stian Tönnesen och hans manskap tre poäng att gå på inför slutspurten av Handbollsligan.