Tuff förlust i Skövde

2023-02-11

Lördag och bortamatch i Skövde. Tabelettan mot tabellåttan i en förhandsvisning av en eventuell kvartsfinal i det kommande slutspelet. Men då var det Skövde som sprattlade till och kunde vinna matchen med 27–26 trots en imponerande slutforcering från bortalaget.

Historiken med IFK Skövde är bekant vid det här laget. Respass i semifinal två år i rad mot Västgötarna har det blivit för IFK Kristianstads del vid det här laget. Men denna säsong har Skövde byggt nytt och resultaten har svajat en aning. Därför var det ett Skövde som parkerade på den åttonde och sista slutspelsplatsen inför lördagens batalj.

Att hemmalaget hade kniven mot strupen var också något som märktes direkt från start. Hemmaspelarna tryckte gasen i botten och sprang på precis ALLT i matchupptakten. Anförda av den skickliga vänsternian, Victor Ljungquist (fem mål i första halvlek), kunde Skövde snabbt rycka åt sig en klar ledning mot ett IFK som inte gick att känna igen på riktigt.

När Jonas Samuelsson sprang in med 13–8 i öppet mål efter 20 minuters spel var det många som trodde att det skulle bli en jobbig eftermiddag för IFK:s del. Men det målet var precis vad gästerna behövde för att vakna. Först svarade Markus Olsson för tre snabba mål och därefter kom det kollektiva anfallsspelet igång ordentligt. Detta gjorde också att tidigare nämnda Olsson kunde kvittera till 14–14 i slutet av den första akten, ett resultat som skulle stå sig in till halvtidsvilan.

Inför den andra halvleken var det tydligt att IFK hade medvind och att Skövde behövde hitta någon form av motmedel mot ett bortalag som hade jobbat sig systematiskt in i matchen efter den tuffa starten. Ett motmedel som man hittade omedelbart.

Skövde startade nämligen den andra halvleken som man inledde den första, nämligen med fart. IFK-försvaret fick inte tag på hemmaspelarna och i offensiv riktning stod oftast den nyinbytte Milan Bomastar i vägen i hemmamålet. Detta gjorde att Skövde kunde gå upp till en ny komfortabel ledning i mitten av den andra halvleken.

Efter detta ryck testade IFK att spela sju mot sex i anfallsspelet – men inte ens det räckte. Bomastar fortsatte att rädda och i offensiven var Skövde hänsynslöst effektiva när det behövdes som mest. Men IFK fick en sista biljett in i matchen. Hemmalaget drabbades av en utvisning och IFK började spela med ett utgrupperat försvar, något som satte griller i huvudet på hemmaspelarna. Men trots uppryckningen kom IFK aldrig närmare än Albin Selins mål med två minuter kvar som innebar 26–27. Istället kunde Skövde rida ut stormen och vinna med slutresultatet 27–26