Sent mål ger Hammarby fördel inför returen

2023-02-25

Sent avgörande ger Hammarby försprång inför returen

Svenska cupen är framme i finalstadiet och två lag är kvar, IFK Kristianstad och Hammarby IF. Under lördagen ställdes lagen mot varandra i det första av två finalmöten. Men trots hemmaplansfördel gick det inte vägen för IFK Kristianstad, som istället fick se Bajens Ludvig Lindeberg avgöra matchen med tio sekunder kvar. Ett mål som innebär att Hammarby tar med sig ledning med 31–30 inför returen i Eriksdalshallen om två veckor.

Det var en historisk eftermiddag i Kristianstad Arena. IFK har under våren spelat sig vidare i svenska cupen och under lördagen var det dags för den första finalen i Kristianstad Arenas historia. Men trots detta var det ingen klang- och jubelföreställning som publiken bjöds på i matchupptakten.

Det var snarare gästande Hammarby som tog tag i taktpinnen. I offensiven dikterade Gustav Davidsson och Oliver Wigmark. När IFK sedan kom i egna framstötar agerade bortakeepern, Hayder Al-Khafadji, mänsklig vägg under långa stunder av den första halvleken. Detta i kombination med två snabba Hammarby-mål i slutet av den första halvleken gjorde att det var gästerna som tog med sig ledning med 18–12 inför den andra akten.

Men för de som trodde att IFK var avhängda vid det laget, så skulle det visa sig att det var en sanning med modifikation. Hemmalaget skruvade på en del detaljer i anfallsspelet och i målet kom Gustaf Banke in. Förändringar som gav omedelbar effekt. Banke räddade det mesta och i offensiven kom spelare som Markus Olsson, Emil Frend Öfors och Ludvig Jurmala Åström igång ordentligt.

Detta ledde till att IFK åt upp försprånget som gästerna skapade under den första halvleken inom loppet av tio minuter. Därefter avstannade hemmalaget propagandahandboll en aning. Lagen började istället att byta mål med varandra, ett mönster som följdes fram till matchens sista anfall, där Hammarbys kantspringare Ludvig Lindeberg kunde forcera in 31–30 i gästernas favör. Ett resultat som innebär att det är helt omöjligt att sia i utgången av den här cupfinalen.

Returen spelas uppe i Eriksalshallen tisdagen den 14 mars. Däremellan spelar IFK match i Handbollsligan mot Eskilstuna Guif, även den matchen spelas på bortaplan.