Sveriges häftigaste handbollsklubb

Drama avgjorde cupfinalen – Espen och Hallbäck hjältar

2023-03-14

Drama avgjorde cupfinalen – Espen och Hallbäck hjältar

IFK Kristianstad kan numera titulera sig som svenska cupmästare. Detta efter en nervpärs utöver det vanliga i anrika Eriksdalshallen mot Hammarby. Detta efter en batalj över 60 minuter som vanns av IFK Kristianstad med 31–30. Därefter följde shoot-outs och väl där spikade Espen Christensen igen och gav Anton Hallbäck möjligheten att pricka in det matchavgörande målet. Ett mål som innebär föreningens första cuptitel och den första titeln överhuvudtaget sedan SM-guldet 2018.

Den svenska cupen låg som bekant på is under en lång tid och var tillbaka under fjolåret. Då var det Sävehof som besegrade Lugi tämligen komfortabelt. Men i år blev finalspelet en betydligt jämnare batalj. Efter uddamålsförlusten i Kristianstad Arena för två veckor sedan, var förutsättningarna glasklara inför tisdagens returmatch. IFK behövde vinna med ett mål för att ordna fram shoot-outs och om man skulle lyckas vinna med två eller fler mål skulle guldet följa med i bussen hem till Skåne.

Det var därför tydligt från start att detta var en match som gällde precis ALLT för båda lagen. Publiken piskade upp en mäktig stämning och på planen gjorde spelarna sitt för att skapa en fantastisk reklam för sporten handboll. I IFK handlade mycket om ett ramstarkt försvar, som i sin tur gav Markus Olsson och Albin Sehlin möjligheten att skina i offensiven. Olsson visade prov på ett lika fint skytte som under hela säsongen och Sehlin var säkerheten själv från sin högerkant i Anton Haléns frånvaro.

Men detta blev som sagt en oerhört jämn match och Hammarby tänkte inte vika ner sig i första taget. Hayder Al-Khafadji svarade för flera omöjliga räddningar, något zom gjorde att Hammarby kunde hämta ikapp det tidiga underläget och faktiskt få med sig en halvtidsvila med 20–18 inför den andra akten.

Den andra halvleken blev sedan precis lika jämn som den första. Till skillnad från den målrika första halvleken, var det försvaren som klev fram under de avslutande 30 minuterna. Det starka IFK-försvaret i kombination med ett piggt inhopp från IFK:s supernorrman Espen Christensen gjorde dock att det var gästerna som satt i förarsätet när matchen skulle avgöras.

Det såg också väldigt bra ut när Albin Sehlin prickade dit 31–29 med en dryg minut kvar att spela. Men då hade dramat endast börjat. Hammarby missade sin första chans att jämna ut dubbelmötet och därefter hade Matias Helt Jepsen en gyllene möjlighet att avgöra matchen, men istället klev Al-Khafadji fram och agerade mänsklig vägg. Därefter fick Hammarby straff när matchuret hade tickat upp på 60. Fram klev Martin Dolk och jämnade ut dubbelmötet och således väntade shoot-outs.

Men när det väl var dags för shoot-outs klev han fram. Espen Christensen svarade för makalösa räddningar på Hammarbys två första försök och när Emil Frend Öfors och Albin Sehlin gjorde sitt, såg det mycket bra ut för IFK:s del. Faktum är att räddningarna gjorde att Philip Henningsson kunde kosta på sig att bränna sitt försök. Därefter gjorde nämligen Matias Helt Jepsen mål och således hade Anton Hallbäck allt i sina händer när han klev fram för IFK:s femte och sista försök. Men den rivige högernian var säkerheten själv (sin nervositet till trots) och sköt hem den där efterlängtade cuptiteln till Kristianstad, för första gången i föreningens historia, när han prickade dit slutresultatet 35–32 till IFK Kristianstad.

Till nyhetsarkivet