Sveriges häftigaste handbollsklubb

8 lite längre med Kalle

2023-04-27

Vi ställde 8 frågor till Kalle Mattsson, sportchef i Hammarby IF HF inför stundande semifinalspel mot IFK Kristianstad.

Hej Kalle. Till att börja med grattis till semifinalplatsen!

  1. Hur är läget i klubben?
    Läget är alldeles utmärkt. Hammarby handboll har inte mått så här bra någongång under mina 14 år i klubben i alla fall. Vi har såklart samma utmaningar som alla andra med en lite tuffare omvärld, men vi som klubb är i medvind. Vi gjorde en omstart för fyra år sedan och efter det har det verkligen pekat spikrakt uppåt och vi hoppas och tror att detta bara är början.
  2. Ni har gjort en finfin säsong så här långt och nu blir det cupfinalrepris mot IFK. Hur ska ni göra för att ta er vidare till final?
    Det är jag glad att det är Falle som ska lista ut och inte jag. Har ju testat utan framgång några gånger innan … Självklart är IFK Kristianstad stora favoriter, men vi vet att det varit jämna matcher tidigare under säsongen så tron på att vi kan vinna finns där. Utan att bli allt för klyschig så tror jag i slutändan att det kommer bli rätt småmarginaler så det gäller att vara extra skärpt och noggrann i de avgörande lägena.
  3. Många spelare har haft enorm utveckling hos er, vad är er hemlighet?
    Jag skulle dela upp det i två delar, en bra träningsmiljö i spelargruppen och kompetenta ledare. Spelargruppen är ambitiös och vill framåt, samtidigt som arbetsmoralen är hög och alla är villiga att prioritera handbollen och lägga in den insats som krävs. Samtidigt har vi samlat en gäng väldigt kompetenta människor som ledare runt omkring som hjälper killarna med vägen framåt.
  4. Får vi se lika fin stämning i Eriksdalshallen som under cupfinalen?
    Jag hoppas den blir ännu bättre. Kan lova att ett annat slut på matchen gör att stämningen stiger ett par nivåer till. Biljettförsäljningen går i rekordfart så jag tror verkligen att det blir samma inramning som i cupen. Den inramningen vi skapar är något vi i Hammarby är väldigt stolta över, vi gör det på vårt sätt vilket jag tycker är det viktiga. Kristianstad har sitt sätt som är fantastiskt på ett annat sätt och semifinal-serien kan verkligen bli häftig ur ett publikperspektiv.
  5. Många lyfter fram Patrik Fahlgren som garant för framgången och utvecklingen. Hur viktig är han?
    Han är oerhört central i vår sportsliga framgång. Falle ligger verkligen i framkant av den taktiska utvecklingen och får laget att bli bättre och bättre över tid. Han är tydlig med vilken ide han har och kan jobba långsiktigt med den. Dessutom är han en naturlig ledartyp som utvecklats som tränare under de åren han gjort i Hammarby. Jag är väldigt glad och nöjd att han ska fortsätta utvecklas och utveckla laget tillsammans med oss.
  6. Vad blir era nycklar för att vinna semifinalserien?
    Att vi klarar av att vara vassare än Kristianstad i de avgörande lägena. Med lite smartness, samtidigt som vi behåller kylan och tror på oss själva i alla lägen ska det kunna gå vägen.
  7. Nyckelspelare?
    Handboll är ju en lagsport så det är klart att alla är viktiga. Men självklart kommer målvakterna och de stora målskyttarna ha viktiga roller.
  8. Och slutligen, hur slutar semifinalerna mellan Hammarby och IFK?
    3-1 till Hammarby vore ett drömresultat för mig. Har varit med och förlorat mot IFK Kristianstad så jävla många gånger nu så tycker nog att det kan vara våran tur att vinna :-) Oavsett hur det går kommer det bli fantastiskt roliga matcher mellan två riktigt bra lag med grym inramning. Så jag ser verkligen fram emot denna serie.

Tack så mycket och lycka till (men inte för mycket)!

Till nyhetsarkivet