Sveriges häftigaste handbollsklubb

Markus Olsson frälsare i dramat

2023-05-12

Markus Olsson avgjorde dramat i Eriksdalshallen

Markus Olsson är redan en av de allra främsta spelarna i IFK Kristianstads historia.
Men under fredagen skrev han nästa kapitel i sin historiska karriär.
Detta när han sänkte Hammarby med matchens sista avslut och skickade IFK till en efterlängtad SM-final.

Inför fredagens semifinal mellan IFK Kristianstad och Hammarby var förutsättningarna glasklara. Vinst för IFK och finalbiljetten var säkrad. Om Hammarby däremot lyckades vinna på hemmaplan skulle det krävas en femte avgörande match för att kora Sävehofs motstånd i säsongens sista matchserie.

Men till skillnad från de andra matcherna mellan IFK och Hammarby var match 4 en jämn historia från start. Hammarby gick upp i en tidig 3–0-ledning, men IFK hämtade sig snabbt och efter och efter elva minuters spel kunde Matias Helt Jepsen utjämna till 6–6. Det jämna spelet fortsatte sedan halvleken ut och i halvtid var det hemmalaget som tog med sig en knapp ledning med 15–14.

Om den första halvleken bjöd på spänning, var den andra ett handbollsdrama av episka proportioner. Lagen bytte mål med varandra, men det var gästande IFK Kristianstad som hela tiden låg steget före och Hammarby gick allt som oftast ikapp, men lyckades aldrig ta sig förbi.

Men med en dryg minut kvar att spela prickade Edwin Aspenbäck dit 30–29 i Hammarbys favör och då såg det ut som att IFK skulle vara nöjt om man lyckades ta matchen till en förlängning. Men då svängde matchen ännu en gång.

Först lyckades Emil Frend Öfors kvittera efter ett Helt Jepsen-inspel. Därefter missade nyss nämnda Aspenbäck ett skott utifrån med 30 sekunder kvar. Detta gav IFK chansen att ta sin sista timeout och styra upp ett sista försök att säkra finalbiljetten under ordinarie tid.

Stian Tönnesen ritade på tavlan och precis som de flesta åskådarna i hallen väntade sig hamnade bollen i Markus Olssons händer, som så många gånger förr. Olsson fick bollen i ytterzon och stegade fram och lossade den stora kanonen. En chanslös Linus Bergh i hemmamålet fick se sig besegrad, samtidigt som hesa Fredrik ljöd och vilda glädjescener bröt ut i bortalaget.

Målet betydde slutresultatet 31–30 i IFK:s favör och innebär att de orangea krigarna är klara för SM-final för första gången sedan säsongen 2017/18. Där väntar IK Sävehof, som besegrade Ystads IF i sin semifinal med klara 3–0.

Till nyhetsarkivet