Snöplig hemmaförlust i första finalmatchen

2023-05-20

Hemmaförlust i jämn förstamatch

Efter en lång säsong var det under lördagen var det äntligen dags för den första SM-finalen.
För motståndet stod IK Sävehof, ett motstånd som visade sig vara övermäktigt.
Efter en jämn batalj var det till sist gästerna som åkte från Kristianstad Arena med 1–0 i matcher efter slutresultatet 34–29.

IFK Kristianstad mot IK Sävehof. Tabellettan mot tabelltvåan. Det var med andra ord en riktig drömfinal som skulle inledas under lördagseftermiddagen.

Matchen inleddes också i ett furiöst tempo, med två lag som visade varför man hade tagit sig hela vägen till SM-final. Sävehof startade matchen bäst och ledde tidigt med 5–2, men då svarade IFK med fyra raka mål och då höll taket på att lyfta inne i Kristianstad Arena.

Men gästande Sävehof, med Elias Á Skipagötu i spetsen, hämta sig och inom loppet tio minuter hade gästerna vänt till ledning med 14–8. En vändning som i mångt och mycket regisserades av en storspelande Simon Möller i Sävehof-målet.

I underläge med sex bollar efter 20 minuters spel är det många lag som viker ner sig, men inte detta IFK Kristianstad. Markus Olsson klev in i handlingarna och svarade för sex mål under den första halvleken (tio totalt) och höll kvar hemmalaget i matchen. Detta gjorde att IFK kunde gå till halvtidsvila i underläge med 14–17 och inför den andra halvleken hade hemmalaget häng på det unga Partille-laget.

Men den andra akten fick värsta tänkbara start. I spel sex-mot-fem kom IFK till solklara lägen i två raka anfall, men Sävehofs Simon Möller stod på huvudet och parerade det ena fina hemmaläget efter det andra. I offensiv riktning gjorde sedan Emil Berlin och Felix Möller jobbet och förde Sävehof till ledning med 19–14.

Ett ryck, som förvisso kom tidigt, men som skulle visa bli matchavgörande. Trots att IFK spelade upp sig i försvaret en aning, så var det allt som oftast Simon Möller som svarade för flertalet kvalificerade räddningar när det började brännas för hemmalaget.

Detta gjorde att Sävehof till sist kunde vinna med 34–29. Ett resultat som innebär att IFK är piskat att vinna en match uppe i Partille för att stå med guldhattarna efter den här finalserien. Den första möjligheten till det kommer redan på måndag, då Stian Tönesen och hans manskap sätter sig på bussen upp till Partille Arena för match 2.