Sveriges häftigaste handbollsklubb

Det var inför en kokande publik som spelarna från IFK Kristianstad och Lugi HF intog Kristianstad Arena för att spela igång Handbollsligan 2019/2020. Alla ingredienser för en riktig handbollsfest fanns på plats och inför avkast presenterades hela truppen. Nyförvärven Jihed Jaballah och Simon Birkefeldt fick ett extra varmt välkomnade i form av en stående ovation från hemmapubliken. Matchen i sig kunde IFK till slut vinna med 31-24 efter en stark andra halvlek.

När matchen väl sattes igång var det däremot ett hemmalag som såg ut att vara tagna av stundens allvar. Tekniska fel, missade avslut och ett svagt målvaktsspel präglade matchinledningen, där gästerna kunde gå upp i en ledning med hela 1-6. Efter detta visade hemmatränaren, Ljubomir Vranjes, fingertoppskänsla genom att rotera bland sina niometers spelare. Ut gick Emil Hansson och Helge Freiman och in kom Marc Canellas och Olafur Gudmundsson. Det var också den sistnämnda som skulle se till att verkligen bekänna färg direkt efter sitt inhopp. Lagkaptenen väckte sitt lag genom att göra två raka mål direkt och detta tände också en gnista hos de övriga hemmaspelarna. Trots en markant ökning kvalitetsmässigt från hemmalaget kunde Lugi hålla ut och gå till halvtidsvila i ledning med 10-13.

I halvtid började folk fråga sig om detta IFK verkligen var bättre än det lag som spelade de avslutande matcherna av föregående säsong. Dessa frågetecken skulle däremot komma att förvandlas till utropstecken i inledningen av den andra halvleken. Den fart och noggrannhet som hade saknats under den första halvleken fanns nu helt plötsligt där. Detta ledde i sin tur till att IFK kunde springa ifrån det unga Lugi-laget under den andra halvleken. Den absolut största skillnaden i hemmalaget var däremot kantspelet. Publikfavoriten Valter Chrintz och kollegan Alfred Ehn stod tillsammans för 14 av hemmalagets 31 mål. Målbäst av de två och i hela IFK blev Valter Chrintz som lyckades behålla lugnet under hela matchen:

-Det är klart att man blev lite orolig i början av matchen, men jag tror mest att det berodde på att vi var övertaggade. Vi visste att det skulle komma mycket folk och att det var mycket nytt med introt och allt därtill. Jag tycker däremot att vi springer sönder de under den andra halvleken när vi lärde oss hur de spelade mer och mer, säger Valter Chrintz som många nu vill se i en svensk trupp under Handbolls-EM som spelar i Sverige under början av nästa år.

-Det är klart att det finns en öppning med ”Zacke” skadad och Ekberg som hittills har tackat nej till landslagsspel. Jag har däremot inte haft någon kontakt med Kristjan på ett tag nu och det återstår helt enkelt att se hur det blir med landslaget. Jag kan bara se till att göra mitt bästa under säsongen och se vad det leder till, avslutar en nöjd Valter Chrintz.

Nästa hemmamatch spelas redan fredagen den fredagen den 6/9 då Ystads IF gästar Kristianstad Arena. Matchen startar redan 18:45 och IFK ställs då mot ett Ystads IF som i sin egen premiär besegrade HK Malmö på bortaplan med 21-25.

/ Jacob Nalerius