IFK segrare i hemmaborgen

IFK Kristianstad är tillbaka på vinnarspåret. Efter två raka nederlag mot HK Malmö och IFK Ystad, kom äntligen den första segern under det nya decenniet. Detta efter en stark förstahalvlek som gav IFK ett tillräckligt stort övertag för att Lugi skulle kunna ta med sig några poäng hem till Lund. 12-8 förvandlades förvisso till 22-21, men Lugi kunde aldrig komma till något kvitteringsläge under matchens avslutande minuter. Istället tog Kristianstad en mycket viktig seger som gör att man hänger med i kampen om seger av Handbollsligans grundserie.

Detta var en match som IFK Kristianstad kontrollerade, åtminstone till en början. En niometersuppställning bestående av Philip Henningsson, Fredrik Petersen och Simon Birkefeldt lotsade laget till en tidig ledning. Efter lite drygt en kvart stod det hela 7-2 till hemmalaget som visade prov på skoningslöst försvarsspel och ett minst lika bra målvaktsspel från publikfavoriten, Leo Larsson.

Efter detta lyckades gästerna förvisso hitta lite fler vägar igenom hemmaförsvaret, främst i form av Casper Käll och Karl Wallinius som var de främsta hoten mot hemmaledningen. Allra bäst var spelfördelaren Casper Käll som med sitt finurliga spel och blixtsnabba fötter satte grillor i IFK-försvararnas huvuden. Källs storspel till trots kunde IFK Kristianstad gå till halvtidsvila med en betryggande ledning (12-8) i ryggen.

I halvtid var det glada miner från alla håll och kanter. Detta skulle dock snabbt förändras allt eftersom matchen mellan de skånska giganterna utvecklades till ett riktigt drama. IFK började förvisso halvleken bra och när Fredrik Petersen flög igenom Lugi-försvaret och dunkade dit 16-11 efter cirka 40 minuter, trodde många att segern var säkrad. Då började Lugi spela ett närmast perfekt anfallsspel. Tidigare nämnda Käll och Wallinius fick hjälp av landslagsstjärnan, Lucas Pellas, och tillsammans kunde de hjälpa Lugi att kvittera IFKs ledning till 16-16.

Vid detta skede av matchen hade Lugi gjort fem raka mål och IFK Kristianstad var i brygga. Då klev det danska nyförvärvet, Simon Birkefeldt, fram och gjorde sitt tredje och fjärde mål i matchen. Han gav hemmalaget lite välbehövligt andrum och man kunde till slut bevaka den ledning som man skapat precis efter den starka perioden från Lugi.

20-17 blev förvisso till 20-20, men när IFK gjorde två snabba mål till 22-20, kunde inte Lugi svara någon ytterligare gång och de två poängen varning hamn för IFK Kristianstad. Två viktiga poäng och det stora målet med kvällens match, åtminstone om man frågar Fredrik Petersen som gjorde sin första match som IFK-spelare i Kristianstad Arena.

-Det var en oerhört skön seger. Det var just detta som var meningen med denna matchen. Efter två sämre insatser mot Malmö och Ystad, var det riktigt skönt att kunna vinna här ikväll. Sen visar vi ett väldigt starkt kollektiv här ikväll som kan vinna utan Olafur och Teitur som är två av Handbollsligans absolut bästa spelare, säger alltså Petersen som blickar framåt.

-Jag pratar för mig själv nu, men jag känner att vår målsättning är att ta SM-guld. Något som absolut är möjligt, det ser bättre och bättre ut på träning och match, samtidigt får man komma ihåg att man inte vinner ett SM-guld här idag, det vinns i maj månad, avslutar en målmedveten Petersen som noterades för tre mål.

En mycket klar målsättning från klubbens färskaste nyförvärv. Nu laddar vi om för kommande uppgifter, på tisdag väntar bortamatch mot HK Varberg