IFK Kristianstad tar stort steg mot slutspel i Europa

Efter två planenliga segrar hemma i Handbollsligan, var det under tisdagen dags för ett betydligt större test för IFK Kristianstad. Detta när laget åkte ner till Rumänien för att möta storlaget, Dinamo Bukarest. Ett lag som IFK har haft det väldigt svårt för under tidigare säsonger. Denna gången gick det dock bättre, så pass bra att IFK rentav kunde vända under matchens sista sekunder och när Gregor Ocvirk satte 29-28 i matchens sista sekund, innebar det två oerhört viktiga poäng.

Trots att det blev seger, var det inte mycket som tydde på det under den första halvleken. Bukarest försvarade bra och hade en stabil målvakt bakom försvaret. I offensiv riktning, kunde vi se en Ante Kuduz som gjorde lite som han ville mot IFK-försvararna. Offensivt för gästerna var det framförallt kantspelarna som presterade. Både Anton Halén, Alfred Ehn och Emil Frend Öfors visade framfötterna ordentligt under hela matchen, men framförallt under den första halvleken, där resten av spelet gick i stå. Som störst var underläget uppe i fem mål för IFK Kristianstad och där så det mycket tungt ut för gästerna. Istället för att falla igenom helt så spelade IFK upp sig i slutskedet av den första halvleken och reducerade ledningen flertalet gånger innan halvtidssignalen. När 30 minuter hade gått var ställningen 14-12 i hemmalagets favör.

Inför den andra halvleken var det med andra ord en helt öppen match. Det började också väldigt bra för IFK, som gjorde två raka mål i inledningen, så att det var helt jämnt. Då ryckte Bukarest återigen ifrån lite och behöll greppet under i stort sett hela den andra halvleken. Då bytte Ulf Larsson in Gustaf Banke i målet igen. Målvaktstalangen skötte denna uppgiften med bravur och spikade igen målet under de avslutande minuterna. Med tre minuter kvar av matchen låg IFK under med två mål. Då forcerade Teitur Einarsson in 28-27 på ren viljestyrka. Efter detta stal Anton Halén bollen och kontrade in 28-28, dessvärre skadade sig högersexan i landningen och tog sig mot knäet efter situationen. Efter detta hade Bukarest bollen med en minut kvar och efter 45 sekunder fick man till ett relativt bra skottläge, men i vägen stod Gustaf Banke, som så många gånger förr i matchernas slutskede. IFK fick en sista chans och när hemmalagets spelare blev utvisad för osportsligt beteende och IFK gavs en automatisk straff, stegade Gregor Ocvirk fram. Slovenen skötte uppgiften med bravur och sköt IFK mycket närmare en slutspelsplats i European League.