IFK briljerade på hemmaplan mot Önnered

Efter över en veckas väntan sen senaste matchen var det under måndagen äntligen dags för IFK Kristianstad att spela match i Handbollsligan igen. Det var således ett spelsuget hemmalag som kom ut i Kristianstad Arena och kunde springa sönder gästande Önnered från Göteborg. Efter en stark andra halvlek kunde IFK rycka ifrån och vinna med 36–25 inför en kokande hemmapublik.

Det hade gått åtta dagar sedan IFK bortabesegrade Alingsås i Estrad Arena. Åtta dagar som verkade ha spenderats genom att slipa formen för Jonas Willes manskap. Hemmalaget gick ut och agerade fokuserat och resolut under matchens upptakt. I anfallsspelet var laget effektivt och kom till flera fina avslutslägen. Men det var framförallt försvarsspelet som imponerade mest under den första halvleken. Det dröjde nästan sju minuter innan Önnered gjorde sitt första mål och IFK såg länge ut att ha full kontroll på bortalagets anfallsspel.

– Jag tycker att vi tar ett tidigt initiativ i matchen. Det kändes harmoniskt från start och jag tycker att vi gör det bra både i offensiven och defensiven. Men sen kommer det några tekniska fel i slutet av första halvlek och då får de kontra in några snabba mål. Det är det som är skillnaden mellan att leda med kanske fem mål eller tre mål i halvtid, säger Jonas Wille efter matchen.

Det största hotet var den blott 17-åriga Pelle Segertoft, som drog ett tungt lass och svarade för fem mål i den första halvleken. Det var också mycket tack vare just nämnda Segertoft, som Önnered kunde knappa in inför halvtidsvilan. Gästerna gick från 14-9 till 14–12 inom loppet av en minut och en tystnad infann sig i Kristianstad Arena. Men IFK kunde rida ut stormen inför halvtidsvisslan och gå till paus i ledning med 17–14.

Om den första halvleken var relativt jämn, så var det en helt annan historia under den andra. IFK gick ut och slipade bort slarvfelen i anfallsspelet och försvaret fortsatte stå lika stabilt. Detta i kombination med att Gustaf Banke byggde upp en mur i målet och kastade perfekta kontringspassningar till speedkulan Alfred Ehn på vänsterkanten, gjorde att IFK kunde rycka ifrån och avgöra matchen tidigt i den andra halvleken.

– Jag tycker att vi fortsätter spela lika bra under den andra halvleken. Men det är inget vi har tränat extra på, men det är så att vi får mer repetition för varje träning och match som går och vi närmar oss vårt max. Så tendenserna finns absolut där, men vi får inte bli nöjda nu och tro att vi är färdiga, men stabiliteten börjar komma och då känns det tryggare också, avslutar en nöjd Jonas Wille efter storsegern.

Efter den imponerande andra halvleken kunde hemmalaget till sist rycka ifrån och vinna med hela 36–25. Värt att notera är även att Liam Kjellman noterades för sitt första mål i representationslaget, när han kontrade in 34–24 med tre minuter kvar. Segern innebär två nya poäng in på kontot för IFK Kristianstad som knappar in på Sävehof och Ystad i tabelltoppen. Nästa match spelas borta mot Aranäs på lördag.