Stark andra halvlek räckte för IFK Kristianstad

Under lördagen begav sig IFK Kristianstad till Kungsbacka för att möta hemmastarka Aranäs på bortaplan. Efter en jämn första halvlek kunde IFK bjuda på en riktig maktdemonstration under den andra och springa ifrån till seger med hela 29–19, vilket innebär lagets femte raka seger i Handbollsligan.

Aranäs på bortaplan är en av de tuffaste matcherna i Handbollsligan för de allra flesta lagen. Men i lördagens match kom gästande IFK Kristianstad ut från start och visade varför man jagar den absoluta tabelltoppen. IFK inledde matchen med ett ramstarkt försvarsspel och bakom försvarsmuren svarade Espen Christensen för flertalet kvalificerade parader på Aranäs försök från distans. Detta ledde i sin tur till att IFK kunde trycka i kontringarna och när spelet väl gick i stå kunde Markus Olsson och de andra utespelarna hitta finurliga lösningar för att såga sig igenom det starka hemmaförsvaret.

Men efter knappt tio minuters spel och bortaledning med 5–1 vaknade hemmalaget till liv. Daniel Bergqvist i hemmamålet fick tag på allt fler skott och i anfallsspelet började Aranäs hitta luckor som inte fanns under matchens upptakt. Detta gjorde att Aranäs kunde vända underläget och faktiskt gå upp till en komfortabel ledning med hela 13–9 efter 25 minuters spel. Ett prekärt läge för IFK, som dock kunde putsa till siffrorna innan halvtid och reducera till underläge med 13–12 precis innan halvtidssignalen ljöd.

Trots den tuffa första halvleken var det ett lugnt IFK som kom ut till den andra halvleken. Direkt i inledningen hade underläget med ett mål förvandlats till ledning med 19–14. Ett ryck som skulle visa sig bli helt matchavgörande, för efter rycket hade inte hemmalaget något svar på IFK:s kraftfulla spel i alla faser. Espen Christensen fortsatte på den inslagna vägen och i anfallet svarade Alfred Ehn, Ludvig Jurmala Åström och Albin Sehlin för stabila insatser.

Rycket blev som sagt matchavgörande och de avslutande 20 minuterna blev till stor del en uppvisning från IFK Kristianstads sida. Slutresultatet skrevs till 29–19, men kunde i ärlighetens namn varit ännu större. Så bra var IFK Kristianstad idag.

Nästa match spelas mot Ystads IF på hemmaplan, den tionde november. Då vankas det en ordentlig publikfest hemma i Kristianstad Arena.