IFK segrade i toppmötet

Under onsdagen drog Handbollsligan igång igen efter landslagsuppehållet. Detta när IFK Kristianstad gästades av den skånska konkurrenten Ystads IF i Kristianstad Arena. EN match som skulle visa sig bli en riktig holmgång mellan två av seriens bästa lag. Men efter en jämn batalj kunde IFK till sist säkra segern med 29–28 efter ett sent avgörande från Markus Olsson.

Det var Ystads IF som började matchen bäst. Gästerna gick tidigt ifrån till en tidig ledning med 3–0, efter ett strålande målvaktsspel från Niklas Kraft och ett fint skytte från Jonathan Svensson. Men efter detta ryckte IFK upp sig betänkligt. Espen Christensen började rädda den ena kvalificerade målchansen efter den andra och i offensiven sprang Alfred Ehn ifrån allt och alla i kontringsspelet. Detta gjorde att IFK kunde vända matchen och faktiskt gå upp i ledning med hela 9–6 efter dryga kvarten spelad.

Där och då såg det ut som att IFK skulle rycka ifrån i detta toppmöte, men då vaknade Ystad på nytt. Kim Andersson sköt på det mesta och gjorde det med bravur. Detta gjorde att gästerna kunde kvittera och hålla jämna steg med IFK fram till halvtidssignalen, där IFK trots allt fick med sig en ledning med 14–12 efter en halvlek som framförallt präglades av fint försvarsspel från hemmalaget.

Den andra halvleken skulle visa sig bli, om möjligt, ännu jämnare än den första. Ystad fortsatte att göra det svårt för IFK, framförallt genom sitt fina skytte. Utöver detta fick gästerna även igång sina kontringar lite bättre i den andra akten. Men de största utropstecknen under den andra halvleken stod hemmalaget för och det genom Markus Olsson och speedkulan Alfred Ehn. Duon svarade totalt för 18 (Ehn tio och Olsson åtta) av hemmalagets 29 mål och var ett ständigt orosmoment för Ystad.

Det var också Markus Olsson som klev fram när IFK behövde det som allra mest. Den landslagsmeriterade skytten fick bollen när det återstod 25 sekunder och i ledning med 28–27, då stänkte han dit det matchavgörande målet från distans och taket lyfte i Kristianstad Arena. Efter detta reducerade förvisso gästerna, men det var mest av akademisk betydelse, eftersom IFK kunde hålla undan och vinna med slutresultatet 29–28 efter säsongens bästa insats från IFK Kristianstad.

Segern innebär att IFK hakar på den absoluta toppen efter nio spelade matcher. Laget ligger nu en poäng efter Sävehof och just Ystad, med en match mindre spelad. Nästa match spelas redan på lördag. Då gästas IFK av OV Helsingborg hemma i arenan.