Imponerande seger mot svårspelat Ystad

Efter dramat mot Lugi på annandagen var det nu återigen dags för IFK Kristianstad att spela ett Skånederby. Denna gång mot Ystads IF, som är med och tampas mot just IFK i tabelltoppen. En match som IFK lyckades vinna efter en stark första halvlek och en fantastisk avslutande kvart, där allt gick lagets väg. Ett segerrecept som till sist ledde till seger med 29–24 och två oerhört tunga poäng.

IFK Kristianstad är som sagt mitt inne i ett tätt matchande i Handbollsligan och den svenska cupen. Lugi i söndags, Ystads IF idag och Sävehof på torsdag, så ser matchschemat ut för IFK som alltjämt står pall i toppstriden av grundserien. Inför matchen stod det klart att IFK, vid seger, skulle gå upp i tillfällig serieledning. Något man också gjorde, efter en mycket stark insats mot det erkänt skickliga Ystads IF på bortaplan.

Matchen inledde i ett rasande tempo. IFK, kopplade ett tidigt grepp efter att ha visat prov på kliniskt anfallsspel. I defensiven visade sedan Espen Christensen prov på den ena världsklassräddningen efter den andra. Samtidigt som Hampus Henningsson och de andra försvararna svarade för både stulna bollar och blockerade skott. I offensiven hette förgrundsfigurerna, som så många gånger förr, Markus Olsson, Vasja Furlan och Anton Hallbäck. Spelare som kombinerade fint på nio meter och som hittade fina luckor i hemmaförsvaret.

Det fina spelet gjorde att IFK kunde koppla ett stadigt grepp om matchen. Efter lite drygt 20 minuter ledde IFK med hela 12–6 och mycket talade för att poängen skulle följa med hem till Kristianstad. Men då vaknade hemmalaget och lyckades putsa till siffrorna inför halvtidsvilan, där ställningen till sist var 15–12 i gästernas favör.

Inför den andra halvleken verkar YIF-tränaren Oscar Carlén ha sagt några väl valda ord. För det var ett helt annat hemmalag som kom till spel inför de avslutande 30 minuterna. Dalibor Doder kom in och skapade oreda i IFK-försvaret. Samtidigt som detta kom storskytten, Jonathan Svensson, igång och lyckades göra totalt fyra mål på Espen Christensen.

Det fina spelet från Ystad ledde faktiskt till att ställningen var helt lika (20–20) med lite drygt tio minuter kvar att spela. Men då visade Markus Olsson klassen och bar IFK på sina axlar. Skytten visade prov på allt från skott utifrån till fina genombrott och passningar. Samtidigt som detta kom Gustaf Banke in och räddade tre raka jättelägen, vilket blev helt matchavgörande. Till sist kunde IFK defilera hem poängen, efter en väldigt stark insats mot ett lag som inför matchen bara lång ett poäng bakom IFK Kristianstad.

Slutresultatet 29–24 innebär att IFK Kristianstad nu går upp i tillfällig serieledning inför EM-uppehållet. Härnäst väntar semifinalen av svenska cupen mot Sävehof på torsdag, innan ett lite längre landslagsuppehåll stundar.