IFK vann derbyt efter sekunddrama

Under onsdagen var IFK Kristianstad tillbaka i Handbollsligan. Detta när man gästades av tabelljumbon, IFK Ystad, inför sin hemmapublik. Men trots att många trodde på en komfortabel seger, lyckades Ystad hänga med i matchen under 60 minuter. Ystad var faktiskt så pass nära att ta poäng att det endast var en fråga om hundradelar som till sist gjorde att IFK kunde vinna med 25–24, efter en högdramatisk tillställning.

IFK Kristianstad har börjat hitta till rätta på nytt inför slutspelet. Skadeläget har ljusnat och vinsterna har staplats på hög under de senaste veckorna. Men i den senaste matchen blev det förlust mot Skövde och det var oklar status på Jonas Willes lag inför matchen mot IFK Ystad. Ett Ystad som i sin tur var fast förankrade i tabellens botten.

Detta visade sig också under matchens inledning. IFK började piggt och ryckte åt sig en tidig ledning med 3–0 och 4–1, efter fint försvarsspel och ett prickfritt skytte från Markus Olsson (som även tangerade Bo Ahlbergs rekord för flest IFK-matcher i högstaserien). Men Ystad vaknade till sist och lyckades hålla jämna steg med hemmalaget under den första halvleken. Efter 30 spelade minuter var ställningen 12–12 och Ystad var med i matchen i allra högsta grad. I IFK var det framför allt Albin Selin som klev fram, där han blandade ett prickfritt straffskytte med ett fint avslutsregister från sin högerkant.

Den andra halvleken började sedan relativt jämnt. Men efter några minuter kunde IFK gå ifrån och gå upp i ledning med 18–14 efter att ha legat under med 13–14. Ett ryck som gjorde mycket tack vare Johan Nilsson (tre mål) och Albin Selin (två mål). Men just när folk trodde att IFK hade gjort ett matchavgörande ryck, vaknade Ystad på nytt. Gästerna spelade upp sig och åtta minuter efter Albin Selins mål till 22–18 hade gästerna kvitterat till 24–24, genom sin tyska mittnia, Felix Spross. Då återstod endast sju minuter, men dramat hade knappt börjat.

Efter Ystads kvittering gick anfallsspelen i stå. Missar kombinerades med tekniska fel och det drogs en lättnadens suck när Albin Selin stal bollen och gjorde 25–24 i tomt mål, med två minuter kvar. Efter detta bjöd Espen Christensen på en parad och IFK fick chansen att avgöra matchen. Men då blev IFK av med bollen till en fri bortaspelare. Men med cirka 30 sekunder kvar klev norrmannen, Espen Christensen, fram och svarade för en kvalificerad frilägesräddning. En räddning som gav IFK bollen på nytt. Men även denna gång blev IFK av med bollen, när det återstod fem sekunder. Ystad slängde då upp bollen och fick iväg ett avslut i mål. Men bollen hann inte in i mål innan slutsignalen ljöd och IFK kunde alltså hålla undan till slutresultatet 25–24.

Segern innebär att IFK hakar på Sävehof i tabelltoppen, samtidigt som man håller undan för tabelltrean Skövde inför de avslutande två matcherna.