Sveriges häftigaste handbollsklubb

IFK vidare i cupen – besegrade Skånela på hemmaplan

IFK Kristianstad kom till måndagens match med underläge (24–25) i ryggen. Gästande Skånela fick alltså inte vinna eller spela oavgjort i Kristianstad Arena, för att IFK-avancemanget skulle klaras. Men så blev inte heller fallet. Efter en jämn första halvlek kunde IFK springa ifrån i matchens slutskede och slutresultatet 31–26 var både logiskt och välförtjänt.

Säsongen har rivstartat för IFK Kristianstad. Förra veckan kryssade man mot de regerande svenska mästarna från Sävehof och nu vann man mot Skånela för att ta sig vidare till kvartsfinal av svenska cupen.

Men segern var långt ifrån ohotad. Gästande Skånela, från Märsta, stod upp väldigt bra och gav IFK stora problem i defensiven. Mycket tack vare niometersspelarna Simon Lindberg och Anton Nilsson. Men efter en jämn första halvlek hade IFK med sig 15–15 in till halvtidsvilan och dubbelmötet var levande i allra högsta grad inför den andra halvleken.

– Jag tycker att vi spelar bra under den första halvleken. VI kommer till många lägen och kontrar bra. Det som gör att vi inte kan rycka ifrån är dock att det är för dålig effektivitet. Men vi lyckas få en fin period innan halvtid och det gjorde att vi fick med oss en bra känsla till den andra halvleken, förklarar Jonas Wille efter matchen.

Den andra halvleken började sedan ungefär som den första slutade. Skånela stod upp bra i både offensiven och defensiven. Bakom det starka försvaret stod även IFK-bekantingen, Hedeiro Lucau, och svarade för flera kvalificerade räddningar på öppna IFK-lägen.

Men efter cirka tio minuter av den andra halvleken kunde IFK springa ifrån en aning. Efter några svettiga räddningar från Gustaf Banke kunde hemmalaget kontra mot ett tröttkört bortalag. Något som gav IFK välbehövligt andrum inför matchens avslutande minuter.

– Det som gör att vi kan rycka är att vi ökar vår effektivitet helt enkelt. Vi fortsätter skapa mycket och skillnaden är helt enkelt att vi inte missar när vi kommer fram till avslutslägen, säger Wille.

När matchen sedan skulle avgöras var det återigen IFK som visade hur tunga man är att möta hemma i Kristianstad Arena. Försvaret stod upp bra och hemmaspelarna var kliniska framför mål. Efter några pressade anfall kunde Gustaf Banke (!) till sist fastställa slutresultatet 31–26 i tomt mål och avancemanget var med andra ord säkrat.

– Det är väldigt skönt att vi går vidare. Vi jagar titlar i alla tävlingar och cupen är en bra möjlighet att både ta en titel och få med sig en Europaplats. Sen blir det såklart svårt när man är framme i kvartsfinal, då finns det bara bra lag kvar i tävlingen, avslutar en nöjd Jonas Wille.

Nästa match spelas på fredag. Då gästar IFK Redbergslid uppe i Göteborg och man jagar där säsongens första seger i Handbollsligan.

Jacob Nalerius