Seger i den första kvartsfinalen för IFK

Under lördagen var IFK Kristianstad tillbaka i ATG Svenska cupen, då det var dags för kvartsfinal mot Ov Helsingborg från allsvenskan. En match som var jämn under långa perioder, men där IFK till sist kunde rycka ifrån och vinna med 31–27 och man får alltså med sig ett fint utgångsläge inför returen i Helsingborg i början av december.

Matchen började precis som cupmatcher brukar göra, nämligen med shootout-straffar för Helsingborg (i kraft av en lägre serie). Dessa straffar förvaltades till fullo av gästerna, som gick in i matchen i ledning med 3–0. Bättre blev det inte heller i matchupptakten för IFK Kristianstad. Helsingborg fortsatte på den inslagna vägen och ledde med hela 5–0 efter två spelade minuter. Ett försprång som Helsingborg höll under stora delar av den första halvleken och efter 20 spelade minuter ledde gästerna med 13–7 och underläget kunde varit större om inte Gustaf Banke hade svarat för några helt makalösa räddningar på regelrätta frilägen.

Men efter 20 minuter vaknade den sovande jätten från Kristianstad. Banke fortsatte med sitt storspel och i offensiven kom Markus Olsson in på banan (inledde på bänken) och visade klass omedelbart. Till sin hjälp hade han Johan Nilsson som sköt mycket och han gjorde det med den äran. Detta ledde i sin tur till att IFK kunde knappa in allt mer och innan halvtid hade hemmalaget möjlighet att kvittera, men gästernas duktiga målvakt Samuel Johanesson svarade för en fin parad och halvtidsresultatet 14–15.

Inför den andra halvleken talade det mesta för att IFK skulle fortsätta på samma sätt som man avslutade den första halvleken. Men i början av den andra halvleken gick IFK Kristianstads spel totalt i stå och gästerna lyckades rycka till sig en ny ledning. Efter knappt 40 minuter ledde Helsingborg med 21–18 och fick med sig straffkast och utvisning på Johan Nilsson i IFK. Men då stängde Gustaf Banke igen och tog först straffen för att sedan följa upp med ytterligare två kvalificerade räddningar. Samtidigt vaknade offensiven till ordentligt och stod för tre snabba mål för att gå upp till 21–21.

En sekvens som skulle visa sig bli matchavgörande för IFK Kristianstad. I försvaret fick hemmalaget bättre koll på Helsingborgs fina halvdistans-spel och i offensiven fortsatte Ludvig Jurmala och Albin Sehlin på samma sätt som under säsongsupptakten. Detta gjorde att IFK till sist kunde göra ett litet ryck och vinna med 31–27 och man får alltså med sig ett fint utgångsläge inför returen i Helsingborg den andra december. Värt att notera är även att Isaac Biel Nilsen (född 2004) fick komma in och göra debut i matchens slutskede.

Nästa match spelas redan på onsdag. Även den matchen spelas hemma i Kristianstad Arena, denna gång mot Aranäs.