IFK chanslösa mot Sävehof

Under torsdagen spelades den efterlängtade semifinalen av ATG svenska cupen. Detta när IFK Kristianstad gästades av IK Sävehof, från Partille, i en helt avgörande match om vilka som skulle ta sig till finalen mot Lugi. Många trodde på en jämn kamp i 60 minuter, men i stället skulle de få se ett Sävehof som gick på knock och avgjorde matchen redan i den första halvleken. Underläge med 11–17 i halvtid förvandlades till slutresultatet 23–33 och det blir alltså respass för IFK Kristianstad.

Matchen började en aning trevande. Det var två lag som inte hade spelat tävlingsmatch på ungefär en månad och det visade sig också tydligt i spelet. De tekniska felen avlöste varandra och kontringarna kom som ett brev på posten. Bäst av alla var gästernas målvakt Bertram Obling och kantspringaren Sebastian Karlsson. Oblings räddningar och Karlssons kontringsmål gjorde också att gästerna hade ledningen med 10–5 efter en dryg kvart. Då tog Uffe Larsson timeout, i Jonas Willes frånvaro (i väg på EM med det norska landslaget), en timeout som blev resultatlös. Även om spelet blev en aning bättre var Sävehof numret större i de flesta situationerna. Detta gjorde också att man kunde gå ifrån till ledning med 17–11 precis innan halvtidsvilan. Trots att målvakten Gustaf Banke var den bästa hemmaspelaren under de inledande 30 minuterna.

Inför den andra halvleken satt publiken och hoppades på en ”Sverige-upphämtning”, men det skulle visa sig att Sävehof var för bra helt enkelt. Partille-laget fortsatte med sitt metodiska spel, framför allt i försvaret. IFK hade enorma problem att skapa klara lägen och väl i läget stod Bertram Obling i vägen, allt som oftast. I offensiven var det storstjärnan Elias á Skipagötu som dikterade tempot och svarade för flera fina skott från nio meter. Trots att IFK gjorde ett tappert försök att skaka Sävehof, var det aldrig riktigt nära. Även om hemmalaget ”bara” var sju mål bakom med 22 minuter kvar att spela, kunde Sävehof störa IFK:s rytm och springa ifrån till slutresultatet 33–23 i bortalagets favör.

Även om det blev en klar förlust och uttåg ur cupen, fanns det en och annan ljusglimt i IFK Kristianstad. Den största av alla var att lagkapten, Anton Halén, var tillbaka med besked. Högersexan svarade för sex mål och var en av hemmalagets absolut bästa spelare under hela matchen.

Nästa match spelas onsdagen den nionde februari. Då rullar bussen mot Göteborg för att möta Önnereds HK. Då är Jonas Wille tillbaka efter EM-äventyret och hoppas kunna hjälpa sitt IFK att haka på Sävehof i tabelltoppen.