Sveriges häftigaste handbollsklubb

Bekväm resa mot finalen – Hammarby nästa

Tre måls försprång inför torsdagens returmatch mot Alingsås i svenska cupen. Då darrade inte IFK Kristianstad på macheten, snarare tvärtom. En komfortabel ledning i halvtid förvandlades till slutresultatet 33–25 inför en nöjd hemmapublik. Nu väntar finaler mot Hammarby.

IFK lyckades vinna den jämna matchen mot Alingsås på bortaplan med 34–31. Ett resultat som innebar att IFK hade tre mål att gå på inför returen under torsdagen. Detta försprång blev sedan allt större under matchens gång.

Anförda av ett frenetiskt försvar, med kusinerna Henningsson i spetsen, gav man Espen Christensen precis den hjälp som krävdes i buren. I offensiven gjorde sedan Andreas Cederholm som han ville, framför allt i sitt halvdistansskytte. Detta gjorde att hemmalaget kunde rycka åt sig en tidig ledning i Kristianstad Arena. Underläge med 5–6 blev plötsligt till ledning med 9–6 och därefter var det raksträcka mot den historiska finalbiljetten. I halvtid var ställningen 16–12 och då behövde Alingsås stå för en vändning ur den högre skolan under den andra akten.

Men farhågorna om vändning byttes snabbt ut mot ren glädje för de brandgula supportrarna. IFK-försvaret spelade, om möjligt, ännu bättre under den andra akten. Att IFK sedan fick igång kontringsspelet gjorde att siffrorna sprang iväg en aning. Med tio minuter kvar var ställningen 28–20 och då passade Stian Tönnesen på att ge ynglingarna Albin Leyman och Herman Josefsson chansen att visa upp sig och som tog den. Två mål vardera blev resultatet för den unga duon, som visade att den orangea framtiden ser ljus ut. Därtill ska även Isak Larsson nämnas. Den unga playmakern, som har brottats med skador under säsongen, fick chansen från start i anfallsspelet och tog den.

Samtidigt som IFK kunde defilera hem finalplatsen i Kristianstad Arena, kunde Hammarby göra detsamma nere i Ystad. Detta efter vinst med 31–24, vilket innebär att det är Stockholmslaget som står för motståndet i finalen, som kommer spelas under våren. Även denna gång är det ett dubbelmöte som väntar, men då är det säsongens första titel som står på spel.