Sveriges häftigaste handbollsklubb

1 000 000 aktiviteter ska bli fler

2021-02-09

Behovet av rörelse för barn och unga är större än någonsin tidigare. Endast 2 av 10* barn når den rekommenderade mängden fysisk aktivitet. Därför kommer handbollsklubbarna i SHE och Handbollsligan att kraftsamla för att samla in pengar till sina verksamheter för barn och unga och sprida budskapet om vikten av rörelse.

Succématcherna är tillbaka

Mellan den 14 och 28 februari spelar alla lag i SHE och Handbollsligan matcher för barn och unga. Som tidigare år exponeras #viställerupp-händerna på alla lagens matchtröjor. Målet är att samla in 1 000 000 SEK till klubbarnas verksamheter för barn och unga och se till att så många som möjligt nås av budskapet om vikten av rörelse.

Idag bedriver klubbarna tillsammans 1 000 000 individuella aktivitetstillfällen för barn och unga. Nu vill vi kunna göra ännu fler aktiviteter.

Årets kampanj innehåller också en konkret rörelseaktivitet. Alla som köper en digital matchbiljett till #viställerupp-matchen kan ladda ner appen Active Quiz, gå minst 1 km och svara på 5 frågor om handboll. För de som svarar rätt och snabbt finns det chans att vinna fina priser.

Här kan du läsa mer om #viställeruppmatchen

*Källa: Pep-rapporten 2020, Generation Pep

Webbinarium med Generation Pep och BRIS

För att ytterligare sprida kunskap i denna fråga arrangerar SHE och Handbollsligan också webbinariet Framtidens rörelse. Bland talarna finns Carolina Klüft från Generation Pep, Magnus Jägerskog från BRIS, före detta landslagsstjärnan Tobias Karlsson som är nationell ambassadör för #viställerupp och Peter Gentzel från Svensk Elithandboll.

-Det känns fantastiskt att alla 27 lagen återigen går samman i denna världsunika manifestation. Genom handbollen gör vi verkligen en skillnad i samhället. Det känns speciellt viktigt i dessa utmanande tider, säger Peter Gentzel, vd för Svensk Elithandboll.

Om #viställerupp

Under parollen #viställerupp bedriver alla klubbarna i SHE och Handbollsligan olika verksamheter och projekt för att sätta fler barn i rörelse. Förutom en ofta omfattande barn- och ungdomsverksamhet bedriver många klubbar skolaktiviteter för att sätta fler barn i rörelse, handboll för nyanlända och aktiviteter för barn och unga med funktionsvariationer.

IFK i samhället

2020 tog IFK Kristianstad tog ytterligare steg i sin långsiktiga satsning för klubbens samhällsarbete.

"IFK i Samhället" är paraplynamnet för vårt samhällsengagemang och våra projekt inom Inkludering, Integration och Hälsa som är en del av klubbens dagliga arbete.

En av våra större aktiviteter inom IFK i samhället är Hand the Ball. Genom Hand the Ball besöker klubben skolor, främst inom integrationsområden, och möter regelbundet ca 600 elever som går på låg- och mellanstadiet.

Rörelseaktiviteterna sker på raster och idrottslektioner och fokus ligger på bollövningar, men en viktig del av arbetet är även att få barnen att förstå vikten av värdegrunder och samarbete.

Vinsten för samhället i stort när föreningen är ute och är aktiva med barn och ungdomar är värdeskapande effekter inom Integration och Hälsa, som i förlängningen bland annat ger:

• förbättrad hälsa och därav minskade sjukvårdskostnader

• minskad kriminalitet

• bättre och starkare socialt liv

• förbättrade studieresultat och i förlängningen arbetsmarknadsframgång

Inom inkludering är Handboll För Alla en stor och aktiv sektion inom IFK Kristianstad.

År 2019 värderades IFK Kristianstads samhällsnytta till 8 miljoner*. Trots pandemin och begräsningarna som detta medfört har IFK Kristianstad genom sina olika projekt under 2020 skapat en samhällsnytta värderad till 18,8 miljoner*.

*Källa: Rättighetsbyrån.

Till nyhetsarkivet