Sveriges häftigaste handbollsklubb

Ge aldrig upp, sluta aldrig tro.

2022-05-06

Kristianstad vann den tredje matchen mot Skövde och därmed lever semifinalserien. Att aldrig ge upp och att aldrig sluta tro på det är två idrottsklyschor som används i alla möjliga sammanhang och divisioner. Att aldrig sluta tro var även Carola inne på när hon inledde ”Fångad av en stormvind” i Melodifestivalen 1991.

Idrotten är full av överraskningar och små marginaler. Det är det som får oss att älska sporten. Ingenting är förutsägbart – se på den andra semifinalen mellan Ystads IF och IK Sävehof, Partillelaget är storfavoriter men ligger under med 2–0 i matcher.

Vår semifinalserie mot IFK Skövde är inget undantag. Rysare till matcher mellan två lag som inte gett upp utan kämpar hela vägen, matcher som fått många nervösa att titta bort för att det helt enkelt är alldeles för spännande.

Att ha ledningen är givetvis en fördel, men inte avgörande.

Se på semifinalserien mot Guif 2012. Kristianstad slutade sexa i grundserien och var rejäl underdog mot Eskilstuna Guif som vann serien i överlägsen stil. IFK tog matchserien till en femte och avgörande match i Eskilstuna. En match där uppförsbacken var brant och hemmalaget hade ledningen med tre bollar med mindre än fem minuter kvar. Men Kristianstad trodde på det och med Christian Sandberg i spetsen gav man inte upp. Sandberg som flyttats ned på kanten och fått allt mindre speltid ju längre säsongen gick var säkerheten själv var en av många anledningar till att IFK Kristianstad tog sig till SM-final inför gråtande supportrar på läktaren i Eskilstuna.

Se på kvartsfinalserien mot Alingsås 2013, där underläge med 2–1 i matcher vändes och vi gick vidare. Markus Olsson var med både 2012 och 2013. Espen Christensen vaktade målet 2014 när Lugi vände matchserien mot IFK och tog sig till final. Först till tre segrar är det som gäller.

Se på Real Madrid som vänt åttondelsfinaler, kvartsfinaler och semifinaler. Uträknade flera gånger men nu väntar Champions League-final mot Liverpool.

Se på Sverige mot Norge i handbolls-EM (förlåt Jonas Wille). Ge aldrig upp, våga tro på det. Stordåd kan ske, mirakel kan hända. Många klyschor på rad, men ack så högaktuella.

Inför torsdagens möte var tongångarna inte så muntra.

På sociala medier kunde vi läsa att säsongen var över, media erbjöd inte längre fyrfärg utan det var svartvitt som gällde. Men det var några som inte hade gett upp, några som fortfarande trodde på det.

Direkt efter förlustmatchen i måndags Twittrade Uffe Larsson: ”Magiskt jobb Södra Kurvan. Ses igen på måndag!”

Uffe Larsson och laget hade inte gett upp - det är först till tre segrar som gäller. Med sig upp till Skövde hade de ett 20-tal modiga, brandgula supportrar som bokstavligen hade tjatat sig till en bussresa, de hade inte gett upp.

Torsdagens match blev en urladdning och en rysare som gör handbollen unik, magisk och fullkomligt oförutsägbar.

Underläge i paus och många trodde att nu var det över. Men inte IFK Kristianstad, laget kliver fram och släpper enbart in 8 mål i andra. Gustaf Banke byttes in och får inte tag på skotten i inledningen. Men Banke, han hade fan inte gett upp. Målvakten från Åhus stängde igen och släppte inte in ett mål de sista 13 minuterna.

Matchserien lever igen, men inget har förändrats. Det är fortfarande först till tre segrar som gäller. På måndag spelas den fjärde semifinalen i Kristianstad Arena. Med publiken i ryggen spelar vi med åtta spelare, mot Skövde har vi till och med spelat med nio...

Vi kan inte lova att det blir vinst på måndag. Men om vi tillsammans sluter upp ökar våra chanser. Tillsammans skapar vi framgångarna, färga staden i den brandgula kulören, häng med på läktaren som aldrig förr, bär matchtröjan med stolthet och häng en orange halsduk över axlarna. Det är slutspel, det ska synas och höras!

Ge aldrig upp, sluta aldrig tro.
På måndag blir det att åka av i Kristianstad Arena.

#jagärorange

Till nyhetsarkivet